- hirdetés -

Egy 133 kilogrammos kőgolyó felemelésével állította fel az új magyar csúcsot Dávid Vanessza. Az erősportokban jeleskedő 26 éves szegedi versenyző a saját maga által tartott eddigi rekordját javította meg. A közelmúltban pedig példaképeivel vette fel a versenyt Norvégiában. A felkészülésben az orosházi születésű Zsilák Szilveszter segítette. Az egyre szélesebb körben ismert Strongman versenyekről beszélgettünk velük.

Milyen indíttatásból vág neki egy hölgy ilyen elképesztő súly felemelésének?

– A sport mindig is az életem része volt, ugyanis a szüleim, édesanyám és édesapám is profi sportolók voltak. Apukám sajnos kicsit több mint egy éve elhunyt, anyukám viszont még mindig aktívan versenyez.

Mit jelent a Strongman? Milyen versenyszámokat foglal magában?

– A Strongman egy egészen összetett sport. Nagyon fontos az erő, az állóképesség, a technika és a szívósság. Eléggé kibővült már a versenyszámok tára, de ami legtöbb versenyen rendre szerepel, az a rönknyomás, kőgolyó emelés, traktorkerék forgatás, koffercipelés, kamionhúzás, autó felhúzás és tartás, lengősúly cipelés.

Videó egy korábbi edzésről:

Hogyan néz ki egy felkészülés?

– Az erősportokkal tizenegy éve foglalkozom, magával a Strongman sportággal pedig mintegy hat éve. Napi szinten konditermi edzést végzek, heti minimum ötször ott vagyok a teremben. Korábban öt évig voltam súlyemelő. Fogásnemeit, a szakítást és a lökést mai napig beillesztem az edzéseimbe, mert nagyon jól segítik a dinamikus erő fejlesztését. Emellett bothúzóként is versenyzek. Többnyire egyedül edzek, a rekorddöntésre készülve Szilveszter volt a segítségemre. Az én esetemben a konditermi edzés játssza a főszerepet, ezen belül is az olyan alapgyakorlatok, mint a guggolás, a felhúzás, fej fölé nyomás, fekvenyomás. Jelenleg Szegeden nincs lehetőségem a kifejezetten Strongman versenyeken használt eszközökkel készülni. Csárdaszálláson, a Kónya-testvérek eszközparkjával és támogatásukkal tudom az adott versenyfeladatokat begyakorolni.

A legutóbbi világkupán mennyi induló volt, hol és milyen lebonyolításban zajlott a verseny?

– Norvégiában versenyeztem a sziklaemelő világkupán. Öt versenyszám volt és hat induló. Hatalmas megtiszteltetés volt részt vennem azon a versenyen, mert a példaképeimmel mérettethettem meg magam. Profi versenyzőkkel, akiket korábban csak az interneten csodáltam. Sikerült megállnom a helyem és a harmadik helyen végeztem.

A magyar rekord meglepetés volt, vagy az eddigi eredmények alapján várható volt a csúcsdöntés?

– A napokban, egy mosonmagyaróvári versenyen született meg az új hivatalos rekord. Várható volt ez a rekord, ugyanis már tavaly májusban sikerült 140 kilogrammos kőgolyót raknom edzésen. Akkorra terveztem az új csúcs felállítását is, azonban közbeszólt egy egészségügyi probléma, felületi vénás trombózisom lett. Egy hosszú felépülést követően és rengeteg edzés után sikerült az új rekord elérése.

A hölgyek körében mennyire népszerű ez az erősport?

– Bár nekem jelenleg nincsen ellenfelem, versenytársam itthon, úgy veszem észre, hogy egyre több nő kezd bele valamilyen erősportba. Egyre többen járnak konditerembe és nem riadnak vissza a nagyobb súlyok használatától sem.

Mi a további cél, következő verseny?

– A cél minél több külföldi versenyen jelen lenni. A következő versenyem az Arnold Classic Europe Strongwoman lesz októberben, Madridban. Ezzel egy hatalmas álmom válik valóra. Addig pedig még lehet felállítok egy új magyar rekordot kőgolyóemelésben. Jelenleg ez motivál és teszek meg érte mindent az edzéseken.

fotók: Stekler Bendegúz

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.