- hirdetés -

Tavaly is hatalmas népszerűségnek örvendtek Hegedűs Titanilla hippológus, diplomás lovastanár táborai, akkor hat turnusban érkeztek gyerekek a Földvári úton található Gepárd Lovasiskolába. Idén még ezt is sikerült túlszárnyalnia a szervezőknek, ezen a nyáron a jelentkezők két edzőtábort és öt kezdő lovastábort töltöttek meg.

Aki szeret lovagolni, azt még a tűző nap sem tartja vissza. A nyári kánikulában lovaglónadrágban, gerincvédővel és kobakkal a fejükön pattantak nyeregbe a gyerekek. Árnyék nem volt egy szem sem, csak tűző nap és por, de látszott a lovastábor résztvevőin, hogy ez egy cseppet sem zavarja őket. Csak az volt a fontos, hogy a lovak közelében lehessenek öt csodás napon keresztül. Stábunk az egyik haladó tábor programjaiba pillantott bele, hétfő délután fél 2-kor, 38 fokos hőségben érkeztünk meg a lovasiskolába, ahol már javában folyt a munka a placcon.

– Minden napunknak más a tematikája – kezdte a Hegedűs Titanilla hippológus, diplomás lovastanár. – A jelenlegi csapat tagjai már évek óta lovagolnak, és most kezdenek majd el foglalkozni az ugratással. Hétfőn az ülésjavítás állt a középpontban, a keddi napon idomító edzésen vesznek majd részt a táborozóink. Szerdán pályalovaglást tanulnak a gyerekek, csütörtökön ugróedzéssel készülünk, pénteken pedig egy versennyel fogunk zárni, ahol a lovasok megmutathatják, mennyit fejlődtek az elmúlt napokban.

Titanilla kiemelte, a tábor egyik nagy vonzereje, hogy a jelentkezők mindegyike egész hétre megkap egy lovat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy végig rajta lovagolhat, hanem azt is, hogy ő fürdeti, ő csutakolja, ő eteti és tartja tisztán a felszerelését is. A Gepárd Lovasiskolában tizenöt ló található, közülük jócskán tudtak olyanokat válogatni, akikkel lehet érdemben dolgozni.

Haklik Róbert Dávid tavaly márciusban kezdett el lovagolni Titanillánál, azóta is rendszeresen, heti három alkalommal jár ki a lovasiskolába. Boldog, hogy ezen a héten még többet lehet együtt a csapattal és az állatokkal. Egyedüli fiúként vesz részt az e heti táborban, azt mondja, nagyon közel áll hozzá ez a közösség. Nem zavarja a nagy meleg, sőt, szeret ilyen hőségben is kinn lenni a friss levegőn. Ha körbenéz, gyönyörű tájat lát, ha felfelé tekint, a hatalmas égboltot szemlélheti. Neki a természet közelsége nagyon sokat jelent, akárcsak a lovak közelsége, akik nélkül már el sem tudja képzelni az életét.

Csizmadia Dóra Hanna kilencévesen az edzőtábor legfiatalabb tagjának mondhatja magát. Hatévesen kezdett el lovagolni, azóta imádja ezeket a szerinte nagyon kedves és okos állatokat. Bár sokakat megrémít a lovak nagysága, Dórika azt mondja, nem kell félni tőlük, hisz aranyosak és senkit sem bántanak. Neki még csak jó élményei vannak a lovakkal és a lovaglással kapcsolatban, úgyhogy szerinte mindenkinek ki kellene próbálnia ezt a sportot.

A résztvevők egy része ottjártunkkor azt gyakorolta, hogyan lehet futószáron idomítani az állatokat, néhányan pedig már olyan feladatokat végeztek, amelyek az ugratást készítik elő. A táborvezetők mindezek mellett lovaskocsizással, lovas vetélkedővel, lovas íjászattal, western lovaglással, lószépségversennyel és sok-sok csapatépítő játékkal is megörvendeztetik a hét során a gyerekeket.

Fotók: Somogyi Martin

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.