- hirdetés -

A nyárral együtt a szünet is elérkezett a gyerekek számára, így rengeteg szabadidő áll rendelkezésükre a hétköznapok alatt is. A videójáték, a filmek, az udvaron való futás és bújócskázás mellett az olvasás szeretete is kezd ismét előtérbe kerülni. A kötelező olvasmányok mellett sok érdekes történettel ismerkedhetnek meg, ezek nagy részét pedig a Justh Zsigmond Gyermekkönyvtárban is megtalálhatják a könyvek iránt érdeklődő gyerekek. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Egyre több gyermek kap kedvet az olvasáshoz, ha van egy kis szabadideje. Már egészen fiatal kortól érdeklődnek a történetek és a színes képek iránt. Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros elmondta, a tavalyi évben még a Bogyó és Babóca volt a kedvenc az óvodások körében, azonban idén már nem igazán keresik, előtérbe kerültek ugyanis a kortárs magyar szerzők. Ilyen például Kiss Ottó: Léghajó a Bodza utcában című kötete is. Ebben a történetben két jó barát egyszerű tárgyak segítségével hódítja meg a földet, a vizet és a levegőt, miközben végig humor fűszerezi a cselekményt. Emellett M. Kácsor Zoltán könyvei is a gyerekek szívéhez nőttek, dínós sorozatának első részében például egy t-rex, egy keselyű és egy raptor próbál eljutni Dínómdánomba.

Az általános iskola alsó korosztályának is érdekes könyvekkel szolgál a gyermekkönyvtár. Anikó ezek közül is az Abszolút Könyvek sorozatát emelte ki.

– Ebben a sorozatban különböző írók, különböző témájú könyvei kapnak helyet, köztük például a történelmi történetek. Ezek mind izgalmasabb módon, a mai gyerekek szemével mutatják be a régi korokat, a fontos pillanatokat és korszakokat, így sokkal fogyaszthatóbbá válik számukra. A tavaly nyári könyvklubban is már nagy sikere volt, egy tíz éves fiú például külön kiemelte, mennyire tetszett neki az ajánlott kötet – mondta a könyvtáros.

A sorozat egyik darabja Mészöly Ágnes: A királyné violája című története, melyben három gyerek egy véletlennek köszönhetően a múltba utazik és Mátyás király udvarában találják magukat. Itt megismerkednek például Corvin Jánossal, majd próbálnak eligazodni a régi világban, miközben a török Dzsem egy ajándékát szeretnék megtalálni. A történelmi könyvek mellett más érdekességekkel is szolgál a sorozat. Ilyen például David Edmonds és Bertie Fraser könyve a Beépített robot, amelyben egy Dotty nevű mesterséges intelligencia azt a feladatot kapja, hogy úgy járjon iskolába, hogy társai nem veszik észre, ő igazából egy robot.

– Egy másik érdekes könyvítpus, amit ennek a korosztálynak ajánlanék, amikor az olvasó maga alakítja a történetet. A könyvben haladva egyszer csak elérkezünk egy ponthoz, amikor választás elé állítják az olvasót, és ez alapján halad tovább az aktuális történet. Így a szokásos lineáris szál helyett folyamatosan ugrálhatunk az oldalak között, és többféle történet kerekedhet ki egyetlen könyvből. Ilyen Bojti Anna: A Lidércerdő mélyén című története is – árulta el Anikó – Emellett azokat a köteteket is keresik, amelyből már filmet, vagy sorozatot készítettek. Ilyen például a nemrég megjelent A Rosszfiúk, ahol ott bűnöző próbál jó útra térni – tette hozzá.

A könyvtáros szerint az idősebb korosztály is szívesen jár hozzájuk, azonban a 10-15 évesek most leginkább a képregényeket és a mangákat keresik. Köztük olyan is van, aki angolul olvassa őket, hiszen ezekből is nagy a választék a polcokon. Az idősebb lányok például előszeretettel választják Brian K. Vaughan képregényét, a Paper Girlst. Ebben a történetben négy újságkihordó lány 1988-ban próbál felgöngyölíteni egy rejtélyt, miközben a nyelvezet is követi a mai tinédzserek szavajárását.

A könyvtárba online is van lehetőség beiratkozni a linken található kérdőív kitöltésével.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.