- hirdetés -

Az első hőhullám és a hőségriadó érkezésével idén is kikerültek a párakapuk a városban. Az orosházi lakosok felfrissítése mellett azonban saját dolgozóik megfelelő közérzetére is nagy odafigyelést fordítanak az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-nél, csakúgy, mint az O-I Hungary Kft. gyárában. Arról, mit tesznek a szabadban és az üzemben foglalkoztatott emberek egészségének megőrzés érdekében a két cég ügyvezetője nyilatkozott nekünk.

A tartós meleg, így a héten kialakult folyamatos 35 Celsius körüli hőmérséklet mindenkit megviselhet. Az orvosok ilyenkor azt tanácsolják, próbáljunk meg minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, hogy elkerüljük a hőség és az erős UV-sugárzás okozta problémákat. Sokan azonban nem tehetik meg, hogy négyfal között töltsék ezt az időt, köztük az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai sem, akik folyamatosan a város szépítésén dolgoznak.

– Az első hőségriasztás érkezésével ismét kikerültek a párakapuk a város két pontján, így biztosítva a felfrissülést az orosházi lakosoknak a nagy melegben – mondta Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. – A fokozott hőterhelés azonban a szabadban dolgozókat – így a mi munkatársainkat is – viseli meg leginkább. Mivel nagy a hőség, és rengeteg csapadék is érkezett a városba, a fű és a növényzet jelentős mértékben növekedni kezdett a közterületeken. Gyakorlatilag a Városüzemeltetés összes dolgozója, aki ezzel foglalkozik, most is kint van, hogy ezeken a helyeken vágják a füvet és gyomláljanak. Éppen ezért, különös tekintettel a hőségre mindig biztosítunk nekik elég pihenőidőt és folyadékot. Többek között a mai napon is plusz frissítőkkel szolgáltunk kint tevékenykedő munkatársainknak – hangsúlyozta az igazgató.

A hirtelen jött hőség nem csak a szabadban dolgozókat viselheti meg. Az öblösüveggyárban például a kinti meleg mellett a benti hőterheléssel is szembe kell nézniük a munkatársaknak. Nyáron ez még megterhelőbb lehet számukra, így az O-I Hungary Kft. vezetősége is odafigyel, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy elkerüljék a hőség okozta egészségügyi problémákat.

– Úgynevezett hőstressz nemcsak a meleg munkakörnyezetben munkát végző dolgozóknál léphet fel, hanem bármelyikünket érintheti, azonban az üzemben dolgozó kollégák figyelmét folyamatosan felhívjuk az ezzel kapcsolatos veszélyekre és kockázatokra. Rendszeres oktatásaink is vannak, ahol a probléma kezelése és a megelőzés fontossága is szóba kerül. Munkavállalóink számára szeretnénk megfelelő munkafeltételeket biztosítani, így például vannak klimatizált pihenőhelyiségek és megfelelő mennyiségű pihenőidő, valamint vízautomaták és gyárspecifikus védőitalok is – emelte ki Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője.

Az extrém hőségben figyeljünk oda magunkra és környezetünkre egyaránt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.