- hirdetés -

Gépészként indult a karrierje Jancsurák Józsefnek, aki mára a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgató-helyetteseként dolgozik. Az orosházi férfi katonai főiskolára járt, majd középiskolai tanárainak tanácsára kezdett el érlelődni benne a gondolat, hogy oktatóként is kipróbálja magát. Neki köszönhető többek között, hogy a városban elindult a NC, majd CNC oktatás, a 37 év alatt mindig a fejlődés, így a korszerű tudás átadása volt a legfontosabb számára. Kiemelkedő munkásságáért június 15-én Apáczai Csere János-díjban részesült.

Édesapja katonatiszt volt, így már fiatal korában először Pécsre, majd Kaposvárra költözött a család. Mivel mindig szeretett barkácsolni és szerelni, így az általános iskola után egy gépészeti szakközépiskolában folytatta tanulmányait, majd édesapja után ő is katonai főiskolába került, ahol általános gépész üzemmérnök, illetve összfegyvernemi parancsnok szakot végzett.

– Nagyon jó tanáraim voltak középiskolában, ők adtak nekem először egy olyan lökést, hogy meg kellene próbálkoznom az oktatással. A főiskola után szerettem volna a katonai berkekben tanítani, azonban ez nem sikerült, így pályát változtattam. 1986 februárjában kezdtem a tanári munkát Mezőhegyesen, de ez csak ideiglenes állomás volt. Néhány hónap után egy orosházi munkára pályáztam, mert tudtam, hogy felszabadul egy állás. Augusztusban így már itt oktattam a gépészeket – mesélt tanári karrierje kezdetéről Jancsurák József.

Először műszaki tanárként dolgozott, majd a Bánki Donát Műszaki Főiskolán elvégezte a mérnöktanár szakot. Forgácsolókat, hegesztőket tanított, valamint az országban elsőként Orosházán vezette be az NC, és CNC nappali képzésként való oktatását.

– Rengeteg tanfolyamot szerveztünk, a felnőttképzés egy fontos szegmense az oktatásomnak. 2007-ben kértek fel gyakorlati oktatás vezetőnek, illetve szakmai helyettesnek, majd öt évvel később intézményvezető-helyettesként dolgoztam az akkori Tisza Kálmán Szakképző Iskolában, míg végül 2015-ben felkértek főigazgató-helyettesnek. Onnantól kezdve a Gyulai Szakképzési Centrumban tevékenykedem – mondta József, aki már 38. évét kezdte meg tanítóként. – Az embernek ez az élete. Sosem mondtam magamra, hogy pedagógus vagyok, inkább mérnöktanár. Majdnem ugyanaz, de mégsem. Más a matematika-fizika és a gépészet, ahol akár 30 szakot is taníthat valaki életében. Folyamatosan megújul, nem lehet leállni és most sem teszem – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Jancsurák József kollégáit és diákjait is a folyamatos fejlődésre ösztönzi. Elmondása szerint a gyakorlatias oktatás híve, hiszen az általa tanított szakokon az elméleti tudás nehéz, sokkal gyorsabban megértik a gyerekek és a felnőttek is, ha gyakorlatban adják át nekik az ismereteket. Diákjait mindig igyekszik motiválni, az évek alatt több tanuló is országos szakmai versenyeken képviselte az iskolát. A főigazgató-helyettes június 15-én Vácott, a Piarista Kilátóban vehette át az Apáczai Csere János-díjat, melyet a szakképzés és felnőttképzés területén végzett kimagasló tevékenységével érdemelt ki.

– Persze, nem számítottam erre a díjra, de rendkívül jól esett. Ugyan soha nem volt a célom, hogy vezető legyek, vagy díjat kapjak, de nagyon örültem neki, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium érdemesnek tart erre. Úgy gondolom mindenki számára jó érzés, amikor elismerik a hosszú éveken át tartó munkáját. A családom is nagyon örült, hiszen nap mint nap látják mennyi mindent tettem az oktatásért. A feleségem is pont így gondolkozik, mindig mindent a cél érdekében teszünk, szívvel-lélekkel és egymást támogatva tudunk dolgozni – emelte ki Jancsurák József.

Hozzátette, rendkívül fontos számára az oktatás szeretete, és habár sosem lehet valaki tökéletes mindig törekedni kell arra, hogy fejlődjünk, így az általunk ismert legjobb tudást adjuk át a tanulni vágyóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.