- hirdetés -

Veretlenül nyerte meg az orosházi sakkozó a versenyt.

A közelmúltban rendezték meg Szegeden a „Szegedi Tavaszi Sakkfesztivál” kupát.  Az ifjúsági kategóriában az orosházi Czombos Olivér hozta el az első díjat. Az Orosházi Sakk Egyesület másik játékosa, Kunos Zoltán a felnőtt kategóriában a 2. helyen végzett. A győztes Czombos Olivérrel beszélgettünk a versenyről és a további céljairól.

Mit lehet tudni Rólad?

– Czombos Olivér vagyok, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4.b osztályos tanulója. Már az óvodában elkezdtem sakkozni, de versenyszerűen csak 2022 elején. Az iskolában heti egy alkalommal Borombós Edit néni sakkszakkörébe járok, egy éve már az Orosházi Sakk Egyesület tagja vagyok, ahol Mónus Zoltán a szakkörvezető. Hetente 6 órát sakkozom a szakkörökben és napi egy órát online játszom.

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával a diákolimpia országos döntőjére készültél. Milyen eredménnyel zártad a versenyt?

– A diákolimpia országos döntőjét április közepén Szolnokon rendezték, a középmezőnyben végeztem.

A Szegedi Tavaszi Sakkfesztiválon nem találtál legyőzőre. Mesélj erről a versenyről is!

– Ez egy versenysorozat, melynek már az őszi rendezvényén is részt vettem, akkor negyedik helyezett lettem. Most szerettem volna érmet szerezni. Hét fordulós, svájci rendszerben sakkoztunk, 15-15 perc gondolkodási idővel. Erős mezőny volt, de egy döntetlen mellett hat vetélytársamat legyőzve nyertem meg a versenyt.

Czombos Olivér kiváló eredményeket ért el a közelmúltban (archív fotó: OSE/Mónus Zoltán)

Az elmúlt hétvégén Budapesten is versenyeztél.

– Június 11-én Budapestre utaztunk a Nemzeti Diákverseny Sorozat Sakk Országos Döntőjére, melyet a Székelyország Tündérkertje Látványparkban rendeztek meg. Ez nekem nagyon tetszett, mert szabadtéren még nem versenyeztem. Összevont csoportban játszottunk a nagyobb gyerekekkel, összesen 21-en. Nem tudtam mire számítsak, hisz egyáltalán nem ismertem a játékosok erősségét. Hét fordulóból állt a verseny, svájci rendszerben 10-10 perc gondolkodási idővel. Végül a 7 fordulóból egyet idővel vesztettem és egy döntetlenem lett, a többit megnyertem. Így életkori kategóriámban megnyertem a versenyt és életem első kupáját. Nagyon boldog voltam.

Milyen célokat tűztél magad elé a sportpályafutásod területén?

– További céljaim, hogy minél több versenyen részt vegyek és jól szerepeljek, a megyei diákolimpiát jövőre is szeretném megnyerni és az országos diákolimpiára is jó lenne ismét eljutni. Továbbá szeretném minél több ponttal erősíteni az NB II-ben játszó Orosházi Sakk Egyesületet. Sokat kell még tanulnom és fejlődnöm, de mindent megteszek ezért, mert nagyon szeretem a sakkot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.