- hirdetés -

A következő 2023/2024-es szezonban már új vezetőedző irányítja majd a CSIKO SE együttesét a NB II-es bajnokságban. Kovács Attilát jól ismerheti az orosházi közönség, hiszen saját nevelésű játékosként évekig szerepelt a helyi utánpótlás-, majd felnőtt csapatokban. Edzőként is komoly tapasztalatokkal bír, a 2021/2022-es idényben az NB1/B negyedik helyéig kormányozta az OFKSE felnőtt gárdáját.

Akkori kinevezésekor már honlapunkon is bemutattuk őt és pályafutását, ami 9 évesen kezdődött az OMTK színeiben. Mag Péter és Marton László kezei alatt kezdett el kézilabdázni, sokáig a labdarúgással párhuzamosan. Ezt követően az Every Day KSE-ben folytatta, fokozatosan végigjárva a korcsoportokat. 17 éves volt, amikor anyagi gondok miatt visszalépett az élvonaltól és szétszéledt az Every felnőtt csapata, így fiatalként egyből az NB1/B-s felnőttek között kapta meg az esélyt a bizonyításra.

– Ez nekünk, fiataloknak egy jó lehetőség volt, hiszen ennyi idősen másképp biztos nem kerültünk volna pályára az NB I/B-ben. De megkaptuk, ezáltal pedig egy helyi fiatal csapat alakult ki, egy jól összeérett társaság – idézte fel.

Játékosként és edzőként sem ismeretlen számára az orosházi közeg (Archív fotó: Rosta Tibor)

Az első évben még a kiesés ellen harcoltak, majd jöttek a jobb eredmények, 2009-ben már bronzérmet nyertek és a következő évben pedig a bajnoki címet is megszerezték, ami feljutást és ezáltal élvonalbeli szereplést jelentett Füzesi Ferenc vezetésével. Attila dolgát az NB I-ben kezdetben sérülés is nehezítette, a térdével adódtak problémák.

– Utána tavaszra igazoltak más játékost is, így kevesebb lehetőséget kaptam, pedig addigra már meggyógyult a térdem és jó formában is éreztem magam. A második élvonalbeli évben már többet játszottam, aztán viszont megint kevesebb időt töltöttem a pályán. A több játéklehetőség reményében eligazoltam az NB I/B-be. Békésen 3 és fél, míg Törökszentmiklóson 2 és fél évet töltöttem – emlékezett vissza Kovács Attila a 2010-es évekre.

Fokozatosan építette fel edzői pályáját, most a CSIKO-nál bizonyítana

Az edzői pályáját természetesen nem egyből felnőttcsapatoknál kezdte meg. Csakúgy mint játékosként, itt is végigjárta a korosztályokat. Kezdetben, még Békésen töltött évei alatt kezdett el az OFKSE U12-es iskolai csapatának tartani edzéseket, hiszen nem akart egyből nagyobb feladatot vállalni. Évről évre lépdelt egyre feljebb tanítványaival, egészen az I. osztályú ifjúsági csapat kispadjáig.

Az utánpótlásnevelésben töltött éveket követően 2021 nyarán kapta meg a felkérést az Orosházi FKSE felnőtt együttesének irányítására, akikkel nem is vallott szégyent. Az alapszakasz megnyerése után a másodosztály 4. helyén végzett csapatával, ez a helyezés pedig még előkelőbb is lehetett volna, ha már ekkor nem árnyékolják be a tavaszi szezont a klub gazdasági nehézségei.

Attila az elmúlt idényt az Orosházi NKC I. osztályban szereplő U18-as fiú együttesének edzőjeként töltötte, de játékosként sem szakadt el a kézilabdától, hiszen évek óta az NB II-es Kondoros csapatának játékosa.

– Az elmúlt egy évben az sajnos jómagam csak külső szemlélője, szurkolója lehettem a CSIKO-nak, de mostanra minden akadály elhárult előle, hogy aktív részese lehessek ennek a történetnek. Németh László és Balogh Zsolt felvázoltak egy olyan jövőképet, ami szimpatikus volt számomra, így a folytatás mellett döntöttem, sőt felvételiztem az EHF-NEK Európai Mesteredző képzésére, ahová azóta felvételt nyertem. Így újult erővel, lelkesedéssel vágok neki a következő szezonnak és bízom benne, hogy sikerül majd véghez vinni, amit közösen elterveztünk – nyilatkozta Attila.

Mint mondta, a felnőtt csapat keretének a kialakítása jelenleg is folyamatban van, de már most tudja, hogy az NB II már más kávéház lesz, mint a megyei bajnokság. A szurkolók nagyon jó meccsekre számíthatnak, hiszen az NB II-ben rengeteg olyan játékos szerepel, akik nemrégiben még NB I-ben, NB I/B-ben szerepeltek. Ezt a saját bőrén is érezte, hiszen az előző 5 esztendőben ebben az osztályban játszott. Az itt gyűjtött tapasztalatokat is igyekszik majd átadni a csapatnak, hiszen jól ismeri jövő évi ellenfeleiket.

Balogh Zsolt a MEFOB során volt győztes csapat tagja

A CSIKO SE-vel kapcsolatos további hír, hogy az egyesület szakmai vezetője, a Ferencváros játékosa, Balogh Zsolt is tagja volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kézilabdacsapatának, mely a 2022/2023-as évben megnyerte a kézilabdázók Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságát (MEFOB). Csapattársai között volt az Orosházán korábban két ízben is megforduló Tóth Károly is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.