- hirdetés -

Hat hónapnyi eső mennyisége zúdult le másfél nap alatt Olaszország északi részén. A nagy vízmennyiséget a kiszáradt földek és a csatornák sem bírták el, így Emilia-Romagna tartomány területén rengeteg folyó öntött ki, elárasztva a városokat. Nagy Annamária családja már régóta az országban él, habár ők nem az érintett területen élnek, megviselték őket a hírek.

Eddig 13 halálos áldozata van az olaszországi áradásoknak, valamint több mint 20 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A víz betört a házakba, autókat sodort el, néhány helyen pedig földcsuszamlást okozott. Az ott élők szerint ez az évszázad egyik legszörnyűbb katasztrófája a térségben. Nagy Annamáriát sokan az orosházi olasz használtruha üzlet tulajdonosaként ismerhetik. Családja már évek óta Olaszországban él, nemrég pedig ő is úgy döntött, hogy eladja házát és kiköltözik hozzájuk.

– Nekem minden rokonom Toszkánában van, hála Istennek ott minden rendben. A legnagyobb pusztítás Emilia-Romagna tartományában történt. A térségben régóta nem esett az eső, és a föld megkeményedett, majd hirtelen úgy nevezett bomb d’acqua, azaz hatalmas mennyiségű eső esett nagyon rövid idő alatt. Ezt a csatornák már nem bírták és mivel a folyók nincsenek megfelelően karban tartva, így körülbelül 19 folyó lépett ki a medréből. A helyzet még most is kritikus, rengeteg állat elpusztult, ami a veszteség mellett több betegség okozója is lehet. Emellett ha a sarat nem takarítják ki azonnal a problémás területeken, akkor hamar megkeményedik, amit nagyon nehéz lesz ezután eltávolítani a házakból. Szerencsére rengeteg ember segít, és más területekről is támogatják a károsultakat – mondta Nagy Annamária, akinek családja régóta Olaszországban él.

Az embereket a tűzoltók evakuálják, sokan kerestek menedéket például a házak felsőbb szintjein, ugyanis sok helyen már a 2 métert is meghaladta a víz szintje. A legtöbb embert – 16 445 főt – Ravenna térségéből kellett kimenekíteni. Az áradással sújtott területeken ugyan elkezdett apadni a vízszint, azonban továbbra is vörös riasztás van érvényben a földcsuszamlások miatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.