- hirdetés -

Olaszországban végzik gyakorlatukat az orosházi Kossuth iskola diákjai. A 27 tanuló június 18-án indult, és egy hónapot töltenek kint Vasto városában az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően, ahol különböző vendéglátó egységeknél próbálhatják ki magukat.

Az orosházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola 2019-ben és 2021-ben is nyertek az Erasmus+ pályázaton, amely a külföldi szakmai gyakorlatot biztosítja a számukra. A jelenlegi alkalommal a 2019-es pályázat lett a koronavírus-helyzet miatt meghosszabbítva.

Éttermekben, pizzériákban és bárokban dolgoznak. Szakácsként, pincérként és vendéglátás szervezőként próbálják ki magukat az olasz városban, ahol olyan dolgokkal is megismerkednek, amivel korábban itt, Magyarországon még nem találkoztak. Ilyen például a szelektív hulladékgyűjtés, amiért – ha nem tartják be a szabályokat – komoly büntetést kapnak.

– Érkezés után a diákok rögtön a gyakorlati helyre mentek, ahol állásinterjút készítettek velük, ezután döntötték el a vendéglátó egységek, hogy felveszik-e a diákokat vagy sem, ami ebben az évben szerencsére mindenkinek sikerült. Ezzel egy kicsit a valóéletre is felkészülnek – mesélte Lenkei Diána, igazgatóhelyettes.

A tanulóknak hetente kétszer olasz órájuk is van, de mindenhol van angol nyelvű mentor, aki segíti őket a beilleszkedésben. A diákok a programmal nem csak tapasztalatot szereznek, de egy új nyelvet és egy új kultúrát is megismerhetnek.

– Az első pár nap tartogatott meglepetéseket. A közlekedést is meg kellett szokni. A városnak van egy tengerparti része, de van egy hegy is, amelynek a tetején van maga a város. A diákoknak mindkét helyen kell dolgozniuk, ezért be kellett gyakorolni hogyan jutnak el munkába és haza – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Mindannyian egy apartman szállodában laknak, amelynek közelében található az Adriai-tenger, így szabadidejükben a tengerparton tudnak pihenni. Vásárlásaikat is maguk intézik, de Lenkei Diána kiemelte, hogy mivel vendéglátó szakosokról van szó, így nem féltik őket.

– A munkahelyre mindig pozitívan érkezünk. Az itt élő munkatársak és vezetők nagyon megértőek és segítőkészek. Szakmai szempontból sok tapasztalatot szerzünk, tanárnőinktől Lenkei Diánától és Gyenge Edittől pedig nagyon sok segítséget kapunk. Ez a távolság nagy fokú önállóságra is nevel, de azért a honvágy érzése nem szűnt meg, épp ezért próbálunk úgy állni egymáshoz, mint egy család – mesélte Boros Izabella az iskola tanulója.

Izabella elmondta, néhány diák már az első hét után azon gondolkodik, hogy újra visszajönne Olaszországba az iskola elvégzése után még egy kis időre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.