- hirdetés -

Elismeréseket és kitüntetéseket adtak át a Tűzoltók Napja alkalmából. Az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, Bohák János is az elismertek között szerepelt. A parancsnok harminc éve tagja a hivatásos állománynak.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje előtt tisztelegve ünnepi állománygyűlést tartott a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május ötödikén Szeghalmon, a városi kulturális központban. Pintér Sándor belügyminiszter 30 éves hivatásos szolgálat után eredményes munkája elismeréseként 30 éves szolgálati jelet adományozott Bohák Jánosnak, az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetőjének.

Fotó: Horváth Bence

A tűzoltó alezredes 30 évvel ezelőtt, 1993. május 1-jén lépte át a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság kapuját. Mindig is vonzotta a kéklámpás pálya, végül az édesapja egyik méhész kollégája által került közel a tűzoltósághoz. Később bejárta a szamárlétrát: beosztott tűzoltóként kezdte, majd szolgálatparancsnokként folytatta. Tizenhat évet vonult, ebből tizennégy évig szerparancsnokként. Tűzoltósági és műszaki mentési osztályvezető is volt, ezután parancsnokhelyettesként tevékenykedett Szarvason. 2016 februárja óta pedig az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

– A tűzoltóság az életemet jelenti – mondta az elismerése kapcsán a tűzoltó alezredes. Ezt erősíti meg egy korábbi nyilatkozata is, korábban úgy fogalmazott Bohák János, hogy a tűzoltó szakma néha koszos, büdös és veszélyes munka, mégis imádja. A tűzoltóságból nem lehet kigyógyulni, ez egy külön világ.
– Nagy elköteleződés kell, ahhoz, hogy valaki harminc évig szolgáljon, de bennem ez megvan, még mindig nem gyógyultam ki a tűzoltóságból és nagy valószínűséggel ez már így is marad – utalt vissza mosolyogva egy korábbi nyilatkozatára Bohák János.

Fotó: Horváth Bence

Ezt az elköteleződését bizonyítja, hogy még a komolyabb balesete sem tántorította el attól, hogy újra és újra az életét kockáztatva oltsa a tüzet. Az eset 2005-ben a szarvasi malom leégésekor történt, amikor több emeletet zuhant, de kisebb sérülést leszámítva könnyen megúszta. pá
Képalá: A tűzoltóság az élete Bohák Jánosnak

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.