- hirdetés -

Országszerte 68 131-en kezdték el a történelem érettségit a középiskolai intézményekben. A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban 45 végzős diák ült ma a padba, hogy bizonyságot adjon történelmi tudásáról.

Az első feladatlap középszinten 12 feladatot tartalmaz, a diákoknak itt különböző források alapján kell válaszolni a kérdésekre, majd az esszéfeladatok következnek. Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus iskola intézményvezetője elmondta, 35 fő közép, 10-en pedig emelt szinten vizsgáznak idén a tárgyból.

– Minden nap más létszámú érettségizőnk van a tárgytól függően. Holnap az angol nyelvi vizsgához például több tizenegyedikes tanulónk is csatlakozik majd. Természetesen az az egészséges izgalom mindenkiben benne van, valakiben talán picit több is. Alapvetően minden nap más volt, a magyartól kevesen féltek, a matekon már jóval nagyobb izgalommal voltak, de a történelem esetében is vegyes a kép. Persze, mire ideérnek a végzőseink mindenki felkészült, a szóbeli érettségivel kiegészítve pedig ritkán fordul elő, hogy valakinek ne tudjunk bizonyítványt adni – hangsúlyozta Nagy Róbert.

A vizsga 9 órakor kezdődött, középszinten 180, míg emelt szinten 240 perc áll rendelkezésre a tanulók számára, hogy megoldják a feladatlapot. A 12 feladat forrásai között lehet szöveg, kép, diagram, de akár térképrészlet is. Az esszék között a rövidebb az egyetemes, míg a hosszabb a magyar történelemmel kapcsolatos témát dolgoz fel. A feladatok megoldásához a tanulóknak segítségül szolgálhat a magukkal hozott történelmi atlasz is.

Az érettségizők napját a városvezetés is igyekezett megédesíteni

A történelem érettségi napján egy kis meglepetéssel is találkozhattak reggel az iskolába érkező végzős diákok. A városvezetés képviseletében Dávid Zoltán polgármester és Oravecz Nóra alpolgármester édes aprósüteményekkel készült a tanulók számára, hogy ezzel is lelkesítsék a vizsgázókat.

– Ahogy az országban mindenhol, így Orosházán is mindenki nagyon izgul és készül az érettségi vizsgákra. Úgy gondolom a diákok megfelelően fel tudtak készülni, az évek alatt megkapták azt a tudást, amely a sikeres érettségihez szükséges. Szerettünk volna mi is nyugtatólag hatni egy kis süteménnyel a diákokra, úgy vettem észre örültek neki, így egy kicsit boldogabban indult a napjuk. Szeretnék ezúton is sok sikert kívánni minden tanulónak – mondta Dávid Zoltán polgármester.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.