- hirdetés -

Megszokhattuk, hogy a világon innen-onnan időnként elindul egy-egy kezdeményezés. Ezek sokszor meglepőek, esetleg meghökkentőek, máskor teljesen logikusak és érthetőek, netán követésre méltóak.

Itt Orosházán is egyre többen tudatosan gondolkodnak. Lassan, itt is kezd elterjedni az a trend, hogy mikor virágzik a gyep, vállaljuk, hogy egy hónapig nem nyírjuk le. A világban több helyen már meg is hirdették, külön felhívva a figyelmet arra, hogy ne hanyagságként tekintsünk vadvirágos pázsitra. Az Angliában Pantlife által már pár éve kezdeményezett, No Mow May-nek, kétség kívül sok haszna van.

Szép a virágzó gyep, de egy hónap nagy idő (Fotó: Tihanyi Tamás)

Az élő növények, a virágzó virágok, a gombák támogatják a táplálékláncokat, segítséget jelentenek az éghajlati válság ellen és minden élet alapját képezik a Földön. Gazdagítják kertünket, szépségük és színeik megnyugtatják elménket. A vadabb gyep, a virágzó pázsit pedig a pillangók, méhek, rovarok számára jelenthet paradicsomi állapotokat.

A rendszeres fűnyírás a sokszínűség rovására megy. Amennyiben még is szükségesnek ítéltetik a kaszálás, akkor fajgazdagság szempontjából is érdemes a nagyszüleink által is használt kaszát használni, ráadásul így kevesebb áramot, benzint fogyasztunk, valamint egészségesebben is élhetünk a friss levegőn. (Ehhez a kasza dologhoz annyit tennénk hozzá, hogy annak javasoljuk, akinek van kaszája, aki akarja használni, aki tudja is használni és aki lemond egy jó fűnyíró nyújtotta viszonylagos kényelemről.)

Ezek után és a képeket látva ki-ki döntse el, hogy követője lesz-e az angol No Mow May-nek és nyír-e füvet májusban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.