- hirdetés -

A téma a tavasz előrehaladtával aktuális és egyre aktuálisabb lesz. Vannak Magyarországon települések, ahol helyi önkormányzati rendeletben is szabályozták a kérdést.

Olvasóink kérdésére, a vasárnapi fűnyírást illetőleg – ehhez hozzá vennénk még a flexelést és a hasonlóan nagy zajjal járó tevékenységet – a legilletékesebb helyről, a Polgármesteri Hivatalból kértünk választ. Ez a következő: Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről szóló 25/2004. (X.11.) Ör. számú rendelete, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelete nem tartalmaz szabályokat a vasárnapi fűnyírásra vonatkozóan.

Minden nagy zajjal járó tevékenységnél figyeljünk az egymás mellet élés íratlan szabályaira (Fotó: totalcar.hu)

Rendelet tehát nem tiltja a vasárnapi fűnyírást, de mint minden, a törvények és rendeletek által nem szabályzott dolognak, úgy a közösségi együttélésnek is vannak íratlan, ám mindenképpen betartandó szabályai. Ha tehát a fűnyírást, flexelést, kalapálást mégis csak vasárnapra sikerül időzíteni, semmiképp se tegyük ezt kora reggel, illetve a kora délutáni szieszta idején, és igyekezzünk a zajkeltést a lehető legrövidebb idejűre korlátozni. Nem árt a ha a munka megkezdése előtt szólunk a szomszédnak és megértését kérjük. Kevesebb fáradságba is kerül és kisebb kényelmetlenséggel jár, mint az esetleges későbbi harag.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.