- hirdetés -

Gyulai és csabai kolbász, szegedi fűszerpaprika, makói hagyma – mind a régiónk hungarikumai közé tartoznak, mégsem értékük tudatában foglalkozunk velük. Kancsó Hanna, a Táncsics Mihály Gimnázium diákja éppen erre szerette volna felhívni a figyelmet előadásával, mely a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján első helyezést ért el.

Az gimnáziumi képzés 90. évfordulójával, a városalapítási ünnepséggel, a fenntarthatósági témahéttel, valamint a magyar népviselet napjával kapcsolták össze Kancsó Hanna előadását, mely a Régiónk hungarikumai címet viseli. A diáklány elmondta, számára igen fontos ez a téma, a hagyományok és a népművészet egyaránt.

– Beszélek majd a gyulai és a csabai kolbászról, a kalocsai népművészetről. Legyen az a szegedi fűszerpaprika, vagy a kolbász, mindennap fogyasztom őket, valamint kiskorom óta néptáncolok is, így a szívemhez közel áll ez a téma. A prezentáció elkészítése előtt elutaztam Kalocsára, valamint Gyulán egy gyárlátogatáson is részt vettem, így saját anyag felhasználásával tudtam dolgozni. Mindezzel a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján első helyezést érdemeltem ki – mondta Kancsó Hanna – Ez egy olyan világ, amely nagyon fontos nekem, szeretném, ha nem halnának meg a hagyományok. Sebő Ferenc szavaival élve: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” – hangsúlyozta.

A Táncsics gimnázium diákja szeretné, ha a fiatalok ugyanolyan identitással adnák át az utókornak ezt a magyarság tudatot, mint ahogy a mostani emberek teszik. Felkészítő tanára, Mikulás Rolandné elmondta, Hanna kiemelkedő diákja az iskolának, mind tanulmányaiban és aktivitásában. Rengeteg versenyen indul és kitűnő eredményekkel tér haza, így igazi példakép lehet a többi diák számára is. Az április 24-i prezentációra több osztály is érkezett, valamint nyugdíjas pedagógusokat is meghívtak, hogy meghallgassák a 11.B osztályos diáklány előadását.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.