- hirdetés -

Huszonkét évvel ezelőtt döntött úgy az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy emléktáblát készíttett Harruckern Ferenc tiszteletére. Azóta hagyománnyá vált, hogy a városalapítási ünnepség délelőttjén koszorút helyeznek el a táblánál, így emlékezve arra a családra, amely megteremtette a várost.

Kevés ember tudja, hogyan kerültek Orosházára a vallásuk miatt elüldözött zombaiak. Dr. Abonyi Lajos, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a Harruckernek neve, valahogy sosem hangzott el a témával kapcsolatban, pedig ők voltak azok, akik befogadták az idetelepülő evangélikus családokat.

– A Harruckern családnak volt egy fontos kitétele, egy településen csak egy nyelv és egy vallás létezhetett, így elkerülve az ebből fakadó ellentéteket. Orosháza így lett egy evangélikus és magyar település. Az osztrák nagykövetség erkölcsi támogatásával 2001-ben helyeztük el Harruckern Ferenc emléktábláját a múzeum falán, amelyet ezután minden évben megkoszorúzunk a városalapítási ünnepség délelőttjén – mondta dr. Abonyi Lajos.

Az esemény megnyitóján Korcsok Mariann, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatónője mesélt a család történetéről, valamint arról, hogy segítségükkel 1744. április 24-én harmadik alkalommal települt újra a város. Harruckern János és Harruckern Ferenc, apa és fia, így szinte a semmiből teremtették meg a települést, melynek népessége és gazdasága virágzott a térségben. Az esős idő ellenére a város iskoláiból is érkeztek diákok az eseményre, ahol a megnyitó beszéd után ünnepélyes keretek között helyeztek el három koszorút az emléktábla alatt.

Elsőként az osztrák nagykövetség nevében dr. Abonyi Lajos az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke tette fel a koszorút, őt a város nevében Dávid Zoltán polgármester követte, majd Quintz Zsolt és Császár Péterné Ilona a Német Nemzetiségi Önkormányzat második elnöke és képviselője helyezte el a szalaggal átkötött koszorút.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.