- hirdetés -

Huszonkét alkotó munkája látható a Petőfi Művelődési Központban. A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete már 2010 óta rendezi meg az Amatőr alkotók kiállítását. A koronavírus miatt ugyan néhány év kimaradt, de április 20-án a városalapítási ünnepségsorozat részeként újult erővel és nagy létszámmal tudták ismét megrendezni az eseményt.

Rengeteg volt az érdeklődő a Petőfi Művelődési Központban rendezett Amatőr alkotók kiállításának megnyitóján. A kiállítók között olyan személyek vannak, akik Orosházán élnek, vagy valamilyen módon kötődnek a városhoz. Így például egy elszármazott alkotó Svédországból, míg a településünk testvárosából, Tusnádfürdőről is érkezett egy delegáció.

– 2010 óta rendezi meg az egyesület a kiállítást. Sajnos volt pár év a pandémia miatt, ami kimaradt, így most külön öröm számunkra, hogy újra sikerült összehozni. A kiállítók között van egészen fiatal, huszonéves, de már nyugdíjas alkotó is. Teljesen változatos technikák és stílusok jelennek meg a tárlaton. Amatőr kiállításnak nevezzük ugyan, hiszen egyik alkotó sem képzett, de ez semmit nem vesz el a munkák értékéből. Jó néhányan pedig már igen magas szintre is eljutottak – mondta Makuláné Gulicska Valéria, az egyesület elnöke.

A megnyitó elején a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak, Dobrai Ádámnak, Molnár Marcellnek és tanáruk, Csernainé Erőss Klárának hegedűjátékát hallgathatták meg, majd Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket.

– Megtisztelő, hogy ismét itt lehetek és egy csodálatos kiállítást nyithatok meg. Már az előzetes megtekintés alapján elmondhatom, hogy ezek az alkotások remekművek, nem szabad a fiók mélyén rejtegetni őket. Meg kell mutatni az embereknek, az orosháziaknak, hiszen nagyon sokan becsülik az ilyen alkotásokat a városban. Külön köszöntöm a Tusnádfürdőről érkező delegációt és Tóth Máriát, aki ilyen messziről elhozta grafikáit erre a kiállításra – mondta Dávid Zoltán polgármester.

A Tusnádfürdőről érkező kiállító, Tóth Mária nyugdíjas korában kezdett el többet foglalkozni az alkotással. Előtte is voltak visszatérő időszakok az életében, azonban csak mostanában áldoz több időt hobbijára. Elmondta, grafittal szeret leginkább alkotni, de a jövőben szeretné kipróbálni az akrillt és a pasztellt is.

– Legjobban az emberi arc foglalkoztat engem. Szeretem megmutatni a szépséget. Sokszor rajzoltam már olyan személyeket, akik nem nevezhetők hagyományosan bájosnak, de ki tudtam hozni azt, hogy ők is szeressék a portréjukat. Ez a legnagyobb öröm számomra, hogy egy alkotáson keresztül meg tudom mutatni, hogy mindenkiben van szépség, csak észre kell venni – emelte ki Tóth Mária.

A huszonkét kiállító közül tizenhárman festménnyel, hárman grafikával, négyen fotókkal, egy ember gravírozott üveggel, egy pedig orosházi szálán varrott hímzéssel készült. Az alkotások között tájképek, csendéletek, portrék is megtalálhatók realisztikus vagy éppen fantasy stílusban.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.