- hirdetés -

Az ügyeleti alapellátási feladatok a következő hónaptól Békés vármegyében is az Országos Mentőszolgálathoz tartoznak. Az egységes, betegközpontú rendszert az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén biztosítják minden rászoruló számára.

Még jobb és magasabb színvonalú ellátást biztosítva május elsejétől elindul az új alapellátási rendszer Békés vármegyében is – kezdte sajtótájékoztatóját Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Egy történeti kitekintővel folytatta: Magyarországon régebben, ha egy településen valaki rosszul volt, bekopogtak az orvoshoz, aki akár az éjszaka közepén is kiment a beteghez. Az ötvenes években már a tanácsok külön ügyeleteket szerveztek, majd a rendszerváltás után az önkormányzatok főként külön orvosokkal, illetve cégekkel szerződtek. Kiemelte, vegyes kép alakult ki, ahogy az ellátással kapcsolatban is. Előfordult, hogy a betegek elégedettek voltak. Érkeztek olyan panaszok is, miszerint az ügyelet nem vette fel a telefont, ha mégis, akkor azt mondták, hogy nincs orvos, hívják a mentőket. Ezen túl minőségbiztosítási szempontból szintén számos aggály merült fel.

Fotó: Horváth Bence

– Így aztán az a döntés született, hogy egy új, egységes, a betegek szempontjából könnyen hozzáférhető és jó minőségű ellátást nyújtani képes rendszert hozzunk létre Magyarországon – hangsúlyozta a szóvivő.

Fokozatosan alakul át a rendszer

Győrfi Pál a tapasztalatokat is megosztotta az új rendszerrel kapcsolatban, hiszen lépésről lépésre haladnak. Hajdú-Bihar vármegyében másfél éven keresztül teszteltek. Megnézték, hogy mikor, milyen betegségek miatt, milyen tünetekkel veszik igénybe a betegek az ügyeletet, és hogy az ellátás mennyire megfelelő.

– Jól látszott, hogy akik hétköznap délután négy óra és este tíz óra között fordulnak az ügyelethez, ők rendszerint valamilyen háziorvosi jellegű probléma miatt teszik. Például nem tudott elmenni a háziorvos rendelési idejében, ezért fordult az ügyelethez. Este tíz óra után hirtelen megváltozott a helyzet: rendszerint valamilyen akut, súlyos baj miatt keresték az ügyeletet, amire nem is igazán a háziorvosi, hanem a sürgősségi ellátás a megfelelő – sorolta a szóvivő, hozzátéve, hogy erre nyújt megoldást az új rendszer.

Ez azt jelenti, hogy 16 és 22 óra között háziorvosi ügyeletet vehetnek igénybe a betegek, este tíz óra után pedig az Országos Mentőszolgálat veszi át az ügyeletet. Hangsúlyozta, eddig ahány ügyelet volt, annyi telefonszám is működött. Az új rendszerben egységes telefonszámot hoztak létre. A gyermekek és a felnőttek esetében a 1830-at kell hívni.

Fotó: Horváth Bence

Ezen a számon egy olyan szakember fogadja a páciensek hívását, aki a tünetek, panaszok alapján a legjobb ajánlást adja. Ez lehet egy egyszerű tanácsadás is, mint az, hogy milyen tablettát érdemes bevenni. Amennyiben mindenképpen szükség van vizsgálatokra abban is segítenek, hogy a beteg hol fordulhat segítségért. Elmondta, bár éjszaka is lesz lehetőség erre több településen, de ezt nem javasolja. Előbb mindenképp tárcsázzák a 1830-as számot, ha kell ügyeleti autóval házhoz mennek, ellátják a helyszínen, illetve szükség esetén rohamkocsit riasztanak.

– A tárcsázás után a megfelelő vármegyei központba irányítja a hívót, jelen esetben Békéscsabára. Itt szakmailag és helyismerettel rendelkező irányító segít a betegeknek – tette hozzá Győrfi Pál.

Gyermekek esetében is hasonló a teendőnk, minden esetben a 1830-as telefonszámot kell hívni, ahol segítséget kapnak a szülők. Győrfi Pál kiemelte, hogy az orvosi ügyelet a megszokottak szerint működik majd a békéscsabai kórházban, illetve hétvégeken az Orosházi Dr. László Elek Kórházban is.

Itt működnek ügyeletek Békésben

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatójából kiderül, hogy május 1-jétől hétköznapokon 16 és 22 óra, valamint hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között bemehetnek orvosi ellátásra a páciensek Békéscsabán, Békésen, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon, azaz minden járásszékhelyen.

Akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet hétköznapokon 22 és 8 óra, hétvégén és ünnepnapokon 14 és 8 óra között, erre Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason van lehetőségük.

Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.