- hirdetés -

Évek óta hagyomány Huszárikné Katalin és családja körében, hogy húsvét előtt közösen tojást festenek. Általában egy héttel az ünnepek előtt ülnek le és ragadnak ecsetet, majd másnap is folytatják a munkát, hogy a lehető legszebb alkotásokkal fogadják a család férfi tagjait.

Egyre kevesebb családban tartják a hagyományt, miszerint a lányok maguk által festett tojással várják a locsolkodó férfiakat húsvéthétfőn. Huszárikné Katalin és rokonai azonban minden évben közösen ülnek le egy asztal köré, hogy a család férfi tagjai az általuk festett tojásokat kapják ajándékba.

– A húsvét előtti napokban kezdünk el tojást festeni. A munkahelyemről szerzett libatojásokat előbb mindig kifúrjuk, aztán kifújjuk, majd fertőtlenítjük. Ezután megbeszélünk egy időpontot a családdal, amikor a legtöbben ráérünk és közösen kifestjük őket. Ez általában a húsvét előtti hétvégére esik, kell ugyanis legalább két nap, míg minden tojás elkészül – mesélte Katalin – Idén 25-30 libatojást hoztam el, azokra festettünk. Ki milyen témát, mintát szeretne olyat készít. Régebben hódítottak a zenészek, idén leginkább a mesefigurák, állatok és virágok – tette hozzá.

A tojásokat mindig temperával festik, az évek alatt rengeteg szín összegyűlt már a családnál, amelyből válogathatnak. Egyszerre több tojáson is dolgoznak, míg az egyik szárad, addig elkezdenek egy újabb alkotást, amely akár 2-3 órán keresztül is készülhet.

– Idén egy különlegesség, hogy strucctojást is festettem, mely már évek óta várt a sorsára. Mivel mindig a munkahelyemről kapom a tojásokat, így úgy gondoltam, hogy annak a logóját festem fel az óriási tojásra. Miután elkészülnek az alkotások le szoktam őket lakkozni, így tovább megmaradnak, és mivel fertőtlenítve vannak, akár évekig is elállnak. Ha pedig vigyáznak rá, egy örök emlék lehet – hangsúlyozta Kati.

A tojásokat, melyeket igyekeznek személyre szabni ezután húsvéthétfőn odaadják a család férfi tagjainak, akik a hagyományokat követve továbbra is járnak locsolkodni. Katalin elmondása szerint ők leginkább gyerekek, de felnőttek közül is van, aki még megjelenik egy kölnivel, vagy egy üveg szódával a háznál. Ezután a tojás mellett szendviccsel, házi süteménnyel és üdítővel várják a locsolkodókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.