- hirdetés -

Csökkent a műszaki mentések száma Orosházán és vonzáskörzetében, ezzel ellenben a tűzesetekről szóló mutatók minimális emelkedést mutatnak. Utóbbi főleg a tavasszal és nyáron tapasztalható száraz időjárásnak volt köszönhető. Bohák János, az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka számolt be az előző év eseményeiről.

Az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez 12 település tartozik, több mint 24 ezer ember védelméről gondoskodik. A területen napi 14 fő, két darab gépjárműfecskendő, egy darab magasból mentő gépjármű és egy darab úgynevezett gyorsbeavatkozó gépjármű vethető be.

Tavaly 484 esetben vonultak az orosházi tűzoltók, ebből összesen 181-szer műszaki mentéshez. Ezt követően a tűzeset volt a leggyakoribb, egészen pontosan 144 darab, majd a sorban jön 96 darab segítségnyújtás, valamint 62 esetben téves riasztás volt. Az adatokban jól látszik, hogy továbbra is a műszaki mentések adják a legtöbb feladatot a tűzoltóknak, 2021-hez képest mégis csökkenő tendencia tapasztalható ebben a mutatóban.

– Ezzel szemben a tűzesetek száma minimálisan növekedett. Amíg 2021-ben 129 alkalommal vonultak kollégáim ebből az okból, tavaly ez a szám 144 volt. Ennek az egyik oka a csapadékmentes tavaszi és nyári időjárás volt. Azonban minden esetben közvetlenül, vagy közvetve emberi mulasztásra vezethető vissza a tűz keletkezése. Éppen ezért fontos, hogy legyünk körültekintőek, egy cigicsikket se hajítson el senki – hangsúlyozta Bohák János alezredes.

Elmondta azt is, hogy Békés vármegyében összesen 1267 hektár égett le vegetáció. A legnagyobb kiterjedésű tarlótűz (270 hektár) Eleken volt. Orosháza közigazgatási területét sem kímélték a lángok, de a parancsnok leszögezte, hogy közel sem ekkora területen.

– A vármegyében nyolc halálos áldozatot követeltek a lángok, ebből hét esetben lakóházban keletkezett tűz. Szerencsére Orosházán és közigazgatási területén nem volt halálos eset. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a lakosság figyelmét arra, szereljenek fel füstérzékelőt, illetve szén-monoxid érzékelőt. Minden ilyen eszköz életeket menthet – fogalmazott a parancsnok.

Bajkán György, az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és Bohák János parancsnok a testületi ülésen (Fotó: Horváth Bence)

Még mindig gyakori az úgynevezett segítségnyújtás is, amikor egy társszervezet azért hívja a tűzoltókat, mert szeretnének bejutni egy-egy ingatlanba. Főleg olyan idős emberek ajtaját kell kinyitni, akiknél már az orvosi segítség is indokolt.

Az utóbbi évek megmutatták azt is, hogy egyre szélsőségesebb az időjárás, amire szintén fel kell készülnie a lakosságnak. Bohák János felhívta a figyelmet arra, hogy az udvarokon található nagyobb fák karbantartásáról gondoskodjanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.