- hirdetés -

Készüljünk fel a fánkkészítés előtt arra, hogy ez a tésztafajta az egyik legkényesebb az összes közül. De ne aggódjunk, hisz mint sok más esetben, itt is igaz a mondás, miszerint gyakorlat teszi a mestert. Ha már megtanultuk a fortélyokat, mi is olyan gyorsan és egyszerűen fogjuk majd elkészíteni ezt a különösen ízletes és laktató finomságot, mint ahogyan azt nagyanyáink tették. Íme a szalagos fánk receptje.

Körülbelül harminc darab fánk elkészítéséhez a következő mennyiségű alapanyagra van szükségünk:

  • 50 dkg liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 dl tej,
  • fél dl rum,
  • egy csipetnyi só,
  • a sütéshez egy liter olaj.

1. lépés: Ügyeljünk arra, hogy a helyiség, amiben a fánkot készítjük, kellemes szoba-hőmérsékletű legyen! A deszka, amin kinyújtjuk a tésztánkat, szintén ne legyen hideg, mint ahogyan a konyharuhánk sem, amivel majd letakarjuk azt kelesztés előtt.

2. lépés: Langyosítsunk fel 3 dl tejet! Tegyük hozzá a 2 dkg élesztőt, 2 dkg porcukrot, valamint 10 dkg lisztet! Várjunk egy keveset, hogy érjen a kovászunk!

3. lépés: A megmaradt 3 dkg porcukrot keverjük el a két tojássárgával! Borítsuk bele a kovászunkba!

4. lépés: Langyosítsuk fel az 5 dkg vajat (figyelem, ne melegítsük túl)! Öntsük ezt is a masszánkhoz, majd adjuk hozzá a maradék 40 dkg lisztet! Langyosítsuk fel a tejet, és adjuk hozzá a késhegynyi sót, valamint a fél dl rumot! Ez is mehet a tésztánkhoz! Fontos, hogy az állaga lágy legyen!

5. lépés: Most jön a dagasztás: húsz percen keresztül vagy géppel dagasszuk, vagy fakanállal a kezünkben verjük a lágy tésztánkat!

6. lépés: Jön a pihenőidő nekünk és a tésztánknak is! A tetejére szórjunk lisztet, majd takarjuk le a langyos konyharuhánkkal, és kelesszük addig, amíg másfélszeresére nem dagad!

7. lépés: Borítsuk ki langyos, lisztezett deszkára! Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra! Fánkszaggatóval vagy (lisztbe mártott) vizespohárral szaggassuk ki a fánkokat, majd kelesszük még a deszkán fél órán keresztül!

8. lépés: Melegítsük fel a tűzhelyünkön az egy liter olajat! Vigyázzunk, ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívül megég, belül viszont nyers marad a tészta! Tegyünk néhány fánkot a serpenyőbe, ne túl sűrűn, legyen helyük egymás mellett! Ha belehelyeztük, fedjük le a serpenyőt egy fedővel!

9. lépés: Nagyon rövid időn belül megsül az egyik fele, miután megfordítottuk, már nem kell lefednünk.

10. lépés: Papírtörlőre szedjük ki a fánkokat, hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk!

Ízesíthetjük gyümölcslekvárokkal, pudinggal, mogyorókrémmel, de csupán porcukorral hintve is nagyon finom.

Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.