- hirdetés -

Versmondókkal telt meg március 22-én a Petőfi Művelődési Központ Szokolay-terme, ahol fiatalok és idősebbek egyaránt számot adhattak tudásukról. A Velünk élő Petőfi című programot a költő születésének 200. évfordulója alkalmából szervezték.

Az eseménnyel kapcsolatban már 10 hónappal ezelőtt elkezdődtek a munkálatok, amikor a Petőfi Művelődési Központ egy pályázatot nyújtott be az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának, melyben kételemes programsorozatot terveztek el. Ezek közül az egyik végül március 22-én valósult meg egy regionális versmondó verseny keretében, amit a környék Petőfi Sándor nevét viselő művelődési házaival közösen szerveztek.

Ők ebben partnerek voltak, így Újkígyósról, Nagymágocsról, Lőkösházáról is érkeztek vendégek. Nagy örömükre elfogadta a meghívásukat Csomor Csilla színművész is, aki a zsűri elnökeként figyelte a versmondók teljesítményét. Baranyainé Imre Julianna, a művelődési központ kulturális szervezője elmondta, hogy a kiírás után kezdetben még nagy volt a csend, utána azonban rengeteg nevezés befutott a programra.

– Első körben úgy terveztük, hogy 40 versenyzőt tudunk fogadni, aztán végül több mint 50-en érkeztek. Összesen 51 ember mondott verset 4 korcsoportban, melyek közül főleg az alsós és felsős tanulók csoportja volt népes, de voltak felnőttek, mondhatni 7-77 éves kor között mindenki verset mondott a szerdai napon. Nagyon színvonalas, nagyon felkészült és egyben érzékeny közösség is volt, akik egymásra is odafigyeltek, a többiek versmondását is figyelemmel követték – mondta.

Az idősebb korosztályt a 73 éves Kőrösi Lászlóné is képviselte, aki Szentetornyáról érkezett és nem mindennapi felkészüléséről is mesélt nekünk.
– Mivel én nagy kerteket munkálok, előfordul, hogy munka közben, kapálás közben Petőfit és Simon Istvánt szavalok. Mivel a köves út mellett lakom, volt, hogy néhányan be is néztek, hogy lehet valami baj van a nénivel, magában beszél, de én azt mondom, verset ugye nem lehet motyogva mondani. Lányos zavaromban eljöttem ide és ugyan még sosem voltam hasonló rendezvényen, de örülök, hogy megmérettetem magam a fiatalok között – mesélte.

A zsűri elnöke, Csomor Csilla is nyilatkozott honlapunknak, aki elmondta, hogy a már 17 éve töretlenül működő Versünnep Alapítvány delegálta őt, melynek célkitűzése és elköteleződése a magyar versek ápolása, művelése. A regionális versenyeket egy középdöntő követi majd Budapesten, ahol a jól teljesítők egy seregszemlén vehetnek részt a Vigadóban. Itt azonban még mindig nincs vége a történetnek, mert akit ott kiválasztanak, egy egyhetes összművészeti táborban vehet részt.

– Centenárium lévén a mai versenynek is leginkább Petőfi lett a fő iránymutatója, így nekünk az a feladatunk, hogy jelen esetben a Petőfi-életművet mélyítsük el és hozzuk közel az ifjúsághoz. Én nem is nagyon szeretem az ilyen alkalmakat versenynek hívni, úgy foglalnám össze a mai napot, hogy mintegy 50 fő ünnepelt. Véleményem szerint mind a kicsik, mind az idősebbek között szép számmal voltak ígéretes tehetségek, nem volt könnyű a mezőny legjobbjait kiválasztani – árulta el a színművésznő.

Munkatársunk, Csányi József, aki korábban már a Józsa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen is ért el szép eredményeket, az első helyen végzett korosztályában. Ő Arany János Fülemile című költeményével állt színpadra.

Eredmények:

A Legfiatalabb versmondó különdíja a PMK-tól: Seres Luca

ALSÓ TAGOZAT:

PMK különdíja: Rekeczki Ákos
a zsűri különdíja: Vass Sára
3. helyezés: Szilasi Noémi
2. helyezés: Szebellédi Róza
1. helyezés: Tóth-Gáspár Boróka

FELSŐ TAGOZAT:

PMK különdíja: Bohács Bence
Újkígyós művelődési ház különdíja: Németh Anna
a zsűri különdíja: Horváth Hanna
3. helyezés: Pajkó Judit
2. helyezés: Donka Hanna
1. helyezés: Barta Domján

KÖZÉPISKOLÁS KORCSOPORT

a PMK különdíja: Szatmári László Balázs
3. helyezés: Kelemen Dominika
2. helyezés: Magony Petra
1. helyezés: Polgár Máté

FELNŐTT KORCSOPORT

a PMK különdíja: Perei Jánosné
3. helyezés: Kőrösi Lászlóné
2. helyezés: Bubik Zoltán
1. helyezés: Csányi József

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.