- hirdetés -

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de nekem a klasszikus, strandon kapható, vékony palacsinta a kedvencem. Most megmutatjuk, hogyan készülhet el könnyedén ez az olcsó és finom desszert, amely néhány perccel az ötlet megszületése után már a tányérra is kerülhet.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, pici só, 2 dl szóda, 1/2 dl olaj

Cukormenetes palacsintát sütünk ma. A hozzávalók előkészítése után el is kezdhetjük a munkát!

  1. Szitáljuk bele a tálunkba a 20 dkg lisztet, majd adjuk hozzá a 3 dl tejet, a csipetnyi sót, a 1/2 dl olajat és az 1 darab tojást!
  2. Dolgozzuk össze az alapanyagokat úgy, hogy csomómentes, sűrű tésztát kapjunk!
  3. Ha kikavartuk, hagyjuk állni 5 percig, majd engedjük fel a 2 dl szódával! A megfelelő, selymes állag eléréséhez használhatunk habverőt vagy akár robotgépet is. Akkor jó a tésztánk, ha tejszínállagú, vagy annál egy leheletnyit sűrűbb.
  4. Ha szépen összedolgoztuk a hozzávalókat, tegyük a tűzhelyre a palacsintasütőt! Az első palacsinta kisütése előtt öntsünk a serpenyőbe egy kis olajat, a többinél már nem lesz szükség erre a folyamatra, hisz a tésztába is került napraforgóolaj.
  5. Ha már jól átforrósodott a palacsintasütőnk, és szépen, egyenletesen eloszlattunk benne a zsiradékot, belemerhetünk egy adagot a palacsintatésztából! Egy szűk merőkanálnyi bőven elég! A cél, hogy szinte papírvékonyságú palacsintát kapjunk. Ekkora alapanyag-mennyiségből körülbelül 14-15 palacsintát kapunk.
  6. A tésztát gyors mozdulatokkal oszlassuk szét a serpenyőben, ügyeljünk rá, hogy mindenhol egyenlegesen terüljön el a híg anyag!
  7. Vegyük lejjebb a lángot, és mozgassuk meg egy kicsit a serpenyőben a tésztát, hogy az biztosan ne ragadjon le!
  8. Ha az alja már pirulni kezd, fordítsuk meg egy lapáttal! Fontos, hogy a másik fele sokkal gyorsabban megsül, úgyhogy vigyázzunk, nehogy megégjen!
Az édesszájúak akár a tésztába is tehetnek egy pici cukrot, de úgyis a töltelék adja meg az igazi édességét a desszertünknek

Ha elkészültünk, egy tányérral lefedve melegen tarthatjuk a tálalásig. Ha egy kis újításra vágyunk, a klasszikus fahéjas, kakaós, ízes változatok mellett próbáljuk ki a mogyorókrémes-banánkarikás, túrós-málnás, baracklekváros-diós kombinációkat is!

Fotók: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.