- hirdetés -

Gyári munka, autószerelés, programozás, vannak olyan munkák, amelyeket kifejezetten férfi foglalkozásként tartanak számon. A korral haladva azonban ezek a határok megszűntek, a nemek arányát tekintve ugyanúgy lehet nőből programozó, és férfiből ruhakészítő. Nőnap alkalmából két orosházi hölgyet kérdeztünk, akik átlépve ezeket a képzeletbeli határokat választottak munkahelyet maguknak.

Gabnai Erzsébet már 2009 óta dolgozik a Linamar Hungary Zrt. munkatársaként. Kezdetben egyedüli nőként volt jelen a megmunkáló központ részlegén, miközben két gyermeket nevelt. A kezdeti években még jobban kifárasztotta őt az egész napos séta a gépek között, a nehéz fémdarabok emelése, mára azonban mindezt teljesen megszokta.

– Nyolc évig egyedüli nőként dolgoztam ezen a részlegen. Amikor odakerültem féltem is kissé, hogy csupán férfiakkal fogok dolgozni, de végül jól éreztem magam, segítőkészek voltak – mesélte Erzsébet – Én a munkám során alkatrészekkel foglalkozom, ezek között vannak egészen kicsik, de olyanok is, amelyek meghaladják a 10 kilogrammot. Három műszakba járok dolgozni, és miután átveszem a gépet egész nap megy a gyártás, cserélgetem a vasakat. Naponta 2-3 gépet is én viszek, így délutánra már bőven megvan a tízezer lépés – mondja.

Erzsébet diákként nőiruha-készítőnek tanult, azonban mostani állását jobban szereti, hiszen változatosak a napjai, egész nap mozoghat, valamint a társaságot is nagyon kedveli. Munkájában mindig a legjobbat szeretné adni, így az elején kellemetlenül érte, amikor selejtet gyártott. Főnöke azonban ezekkel a szavakkal nyugtatta: „Aki nem dolgozik, nem hibázik”. Erzsébet kiemelte, ma már négy nővel dolgozik együtt a részlegen, sőt volt olyan fiatal lány, aki kifejezetten esztergályosnak vagy hegesztőnek tanult.

– Annak idején ez lehet furcsa lett volna, mint amikor egy férfi került hozzánk a ruhagyárba, de ma már mindennapi. Ha valamit meg akarunk csinálni, akkor az úgy is lesz. Persze, az elején kifárasztott, volt olyan, hogy elaludtam az asztalnál egy kávé mellett, de megszoktam. Ismerem már a gépeket is, így nem okoz gondot a munka. Ha egész nap nehéz vasakat emelek persze kifáradok, de ezt választanám így is – mondta Erzsébet.

Másik interjúalanyunk, Andula Júlia is egy olyan munkát végez, amit sokszor inkább férfiaknak tulajdonítanak, azonban elmondása szerint ez korántsem igaz, munkatársai között szép számmal fordul elő nő is, sőt főnöke is az.

Andula Júlia

– Három éve dolgozom product dizájnerként, azaz UX és UI dizájnnal foglalkozom. Ez itthon nem túl népszerű, én is egy amerikai szoftverfejlesztő cégnél találtam munkát Budapesten. Terméktervező vagyok, kifejezetten a technológiai részlegen dolgozom, például weboldalakkal, szoftverekkel és applikációkkal foglalkozom. Munkám során a UX a felhasználói élményt, a UI pedig az ehhez tartozó felületet biztosítja. Ez azt jelenti, hogy például egy weboldal elkészítésekor nem csak arra figyelek, hogy jól nézzen ki, hanem arra is, hogy minél könnyebben kezelhető legyen – mesélt munkájáról Júlia.

Elárulta, munkája több ismeretet hordoz magában, mérnöki, kognitív pszichológiai, marketing, grafikai, ipari tervező és programozói tudásra is szüksége van egy-egy projekt megvalósításához. Ehhez mindenképp szükség van egy nyitott személyiségtípusra, aki szeret kommunikálni, türelmes, hiszen rengeteg emberrel kell beszélni, ügyfelekkel, munkatársakkal és felhasználókkal egyaránt.

– Munkatársammal is sokat viccelődünk, hogy dizájnerként biztos egész nap csak színezgetünk. Azonban olyan ez inkább, mint egy építészmérnöki munka. Van egy célcsoport, egy környezet, ehhez kell alakítani a felületet, mint egy épület megépítésekor, sok mindent figyelembe kell venni. Szeretek újat létrehozni, beszélgetni, segíteni az embereket, így ez egy testhezálló foglalkozás számomra – mondta Júlia.

Álmai elérésben családja is rengeteget támogatta, munkája pedig egy kiegyensúlyozott életet biztosít. Amellett pedig, hogy folyamatosan fejlődik, külföldre is van lehetősége kijutni, legutóbb New Yorkba, áprilisban pedig Bostonba utazik majd, hogy találkozzon az ottani munkatársakkal.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.