- hirdetés -

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen. Az orosházi férfi erőszakos magatartásával gyermekei fejlődését veszélyeztette, emellett jelenleg is egy más ügyben kiszabott börtönbüntetését tölti.

A férfinek összesen 11 gyermeke van, a feleségétől 6, míg a házassága ideje alatt létesített élettársi kapcsolatból további 5 gyermeke született – írja a Békés Vármegyei Főügyészség. A férfi és felesége két közös gyermeket, valamint a másik kapcsolatból 5 kiskorút neveltek együtt saját háztartásukban. Az orosházi férfi a gyermekek után kapott ellátásból élt, ezt néha alkalmi munkákkal egészítette ki. A kevés pénz ellenére rendszeresen alkoholt fogyasztott, és lerészegedett, ilyen állapotban bántalmazta többször is a 2-13 év közöti gyermekeket. Ezeknek a pofoknak nevelési célzata nem volt, a kiskorúak jelenléte szimplán „idegesítette” őt. A fiatalok általában szemtanúi voltak annak, hogy testvéreiket bántalmazzák, amely megfélemlítés érzetét alakította ki a kisgyerekeknél. A kiskorúak mellett saját feleségét is többször megverte, ezt nagyrészt féltékenység miatt, illetve azért tette, mert prostitúciós tevékenységre akarta rávenni a nőt. Később az ebből származó pénzen folyt a vita. A gyerekek általában végig nézték a nő bántalmazását is.

A férfi a lelki és fizikai bántalmazással megszegte szülői kötelezettségét, a gondozása alatt álló gyermekek közül hat sértett erkölcsi, és érzelmi fejlődését veszélyeztette. Az Orosházi Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya gyermekbántalmazás gyanúja, valamint a kiskorúaknál észlelt higiéniai problémák miatt indított eljárást. Ennek eredményeként a hét gyermek más gondozási helyekre kerültek. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és minden olyan foglalkozástól, melynek keretében 18. életévét be nem töltött személyek nevelését, felügyeletét, gondozását végezné. Az indítvány szerint a nyomozás során felmerült 640 ezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.