- hirdetés -

Békés vármegye legnépszerűbb sportcsapata az Oxxo Energy Orosházi NKC NB I/B-s együttese. Ünnepélyes keretek között adták át a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu hírportál Az év sportolója és Az év embere szavazás díjait a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

Komoly hagyománya van a kezdeményezésnek Békésben, közel félévszázados múltra tekint vissza Az év sportolója szavazás, az idei volt a 46. alkalom, míg Az év emberét 16. alkalommal választották meg. Görgényi Ernő, Gyula polgármester beszédében elmondta, hogy a verseny szervezője, a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu hírportál azokat a példaadó Békés vármegyei polgárokat kutatják fel, akik sokat tesznek közvetlen környezetükért, embertársaikért, erősítve ezzel közösséget. A városvezető megemlítette a rendezvény helyszínét is a gyulai Wenckheim kastély Stefánia-szárnyát is, amely gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról neveztek el. Elhangzott, hogy a sokoldalú kulturális, karitatív és társadalmi tevékenysége miatt annak idején szintén jó esélyekkel indult volna Az év embere címért.

Dr. Takács Árpád főispán beszédében rámutatott, hogy a most elismert emberek, mindennapi hősök. Legyenek közéleti szereplők, szakmájukban kiválóan teljesítő személyiségek vagy sportemberek.

– Tudjuk azt, hogy a kimagasló teljesítmény, az mindig kimagasló elkötelezettségből, elszántságból és akaratból származik. Minden kiváló teljesítmény, nagy dolog egy álommal kezdődik. Az álmok a valóság hangjai és, akik most itt vannak elszánt, megszállott emberek, saját sikerüknek a kovácsai – hangsúlyozta a főispán. Elmondta azt is, hogy a díjkiosztó gálák látszólag a pompáról, csillogásról és a rivaldafényről szólnak, de ha mögé nézünk láthatjuk, mennyi lemondás, mennyi akarat, mennyi erő és mennyi emberfeletti teljesítmény van az eredmények mögött.

– Bajnokok a sportolók és bajnokok azok, akik a közösségért tesznek, amelyben élnek. Ez a legnagyobb teljesítmény – mondta dr. Takács Árpád, hozzátéve, hogy Békés vármegye a lehetőségek, a bátrak és a hétköznapi hősök hazája, erre a keddi gála is bizonyíték.

Pocsaji Richárd, a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu hírportál főszerkesztője visszaemlékezett és elmondta, az Év sportolója elismerést először 1978-ban adták át, akkor közel 4700 szavazatot küldtek be a lap olvasói. Azóta az olvasók mellett egy szakmai zsűri is dönt. Idén a közönségszavazás során csaknem 10 ezren voksoltak, ami azt is mutatja, hogy Békésben nagyon sokan érdeklődnek a sport iránt.

A BEOL főszerkesztője elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy a mindennapokban, illetve a hét embere rovatban bemutassák azokat a személyiséget, akik a saját területükön sokat tesznek saját településük, illetve a vármegye élhetőbbé tételéért, a mindennapokért. Közel 20 ezer szavazat érkezett a megmérettetésre.

A női kézilabdázók kapták a legtöbb szavazatot

Idén az év sportolóit egy 47 tagú szakmai zsűri – sporttal foglalkozók és a sporthoz közel álló közéleti személyiségek – választották meg. A közönségdíjasokra a Beol.hu olvasói adták le voksaikat. A közönségdíjasok közül az év női csapata kategóriában a legtöbb szavazatot az Oxxo Energy Orosházi NKC kapta.

– Meggyőző fölénnyel sikerült megnyernünk a közönségszavazást. Ez azt bizonyítja, hogy nagyon sokan szeretnek minket itt a vármegyében. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki vette a fáradtságot és voksolt, reméljük a jövőben is követik a klubunkban zajló munkát és eseményeket – fogalmazott Morva Zoltán a kézilabdacsapat edzője.

A női csapat a jelölést azért kapta, mert az előző évben a nyolcadik helyen végzett az NB I/B felsőházi rájátszásában, de az ONKC ebben az évben is jól szerepel, hiszen a jóval erősebb, összevont másodosztályú bajnokságban az ötödik helyen áll közvetlenül az élmezőny nyomában. A csapatot a helyszínen köszöntötte Dávid Zoltán polgármester is.

Fotó: Horváth Bence

– Gratulálok a lányoknak, amiért az első alkalommal meghirdetett közönségszavazáson sikerült az élen végezni. A pályán is minden jót, további sportsikereket kívánok nekik – fogalmazott a városvezető.

Díjazottak:

A 2022-es év embere: 1. Macskinné Pór Erzsébet, a szeghalmi és hat környékbeli mazsorett együttes művészeti vezetője, 2. Nyerges Attila szarvasi utánpótlás kajak-kenu edző, 3. Ladnyik Anita, az Országos Mentőszolgálat békéscsabai irányítócsoportjának vezetője.

A 2022-es év legeredményesebb Békés vármegyei férfi sportolója: Cserna János fekvenyomó (Marvel Team SE, Vésztő, edző: Berke Lóránd), 2. Fekécs Szilárd súlyemelő (Békési TE, edző: Balog János), 3. Steigerwald Ernő atléta (Kopp Békéscsabai AC, edző: Adorján László, Erdős Péter).

A 2022-es év legeredményesebb Békés vármegyei csapata: 1. Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE extraligás női röplabdacsapat (vezetőedző: Tóth Gábor) 120 pont, 2. EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE NB I.-es női kézilabdacsapat (edző: Papp Bálint), 3. Gyulai SE-DIG Build NB I.-es férfitekecsapat (edző: Nyári Krisztofer).
A 2022-es év legeredményesebb Békés vármegyei edzője: Tóth Gábor – röplabda (Swietelsky-Békéscsabai RSE), 2. Galli Zsolt – vívás (Alföld Vívó Akadémia), 3. Tóth Sándor – atlétika (Kopp Békéscsabai AC).
A 2022-es év Békés vármegyei fiú utánpótláskorú sportolója: Keller Gergő kajak-kenu (Szarvasi Kajak-kenu Club, edző: Bátor György).
A 2022-es év Békés vármegyei leány utánpótláskorú sportolója: Gachályi Gréta vívó (Alföld Vívó Akadémia, edző: Galli Zsolt).

A közönségdíjasok:
A legjobb női sportoló: Mezei Nikolett.
A legjobb férfi sportoló: Fekécs Szilárd.
A legjobb női csapat: Oxxo Energy Orosházi NKC.
A legjobb férficsapat: Optimum Solar-Békési FKC.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.