- hirdetés -

Jótékonysági bált rendezett február 25-én a Petőfi Művelődési Központban az Orosházi Kórházért Alapítvány a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet javára. Az esemény bevételét az intézmény véradó állomásának ajánlották fel, amiből a véradáshoz szükséges eszközöket szereznek be. 

Elsőként az intézmény főigazgatója és az Orosházi Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Duray Gergő köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, örömmel és elégedettséggel tapasztalják, hogy minden évben egy új nemes cél érdekében összefognak a város és a térség lakói, a vállalkozók, egyházak és intézmények. A társadalmi szerepvállalás és a lokálpatrióta összefogás bizonyítja, hogy az orosháziak a szívükön viselik a kórház sorsát. 

–  Jótékonysági bálunkkal hagyományt teremtettünk 12 évvel ezelőtt, annak pedig külön örülök, hogy a pandémia miatti kihagyást követően, 2020 után újra együtt tölthetünk egy kellemes estét. A magánszemélyek és cégek az elmúlt 3 évben is megtalálták a módját, hogyan segítsenek az intézménynek. Ezekből az összegekből és ajándékokból a vírus elleni védekezéshez, gyógyításhoz szükséges eszközöket vásároltunk, melyek most a járvány végeztével is jó szolgálatot tesznek a gyógyításban – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Duray Gergő kiemelte az utóbbi időszak legnagyobb akcióját, az egészségtudatos életmód megerősítéséről szóló Richter Egészségvárost is, ahol 2022-ben rekordösszeg gyűlt össze. Ebből az alapítvány megvásárolta az alapcélként kitűzött szülészeti műtőlámpát és az újszülött ellátó asztalt, ezen felül pedig egy nőgyógyászati műtőasztalt. Ahogy minden évben, úgy most is megfogalmaztak egy célt, melyet többek közt a bál bevételéből kívánnak megvalósítani.

– A kórház Transzfúziológiai Osztályának véradáshoz szükséges eszközöket szereznénk be. Az önkéntesek által adott vért az egészségügy számos területén használjuk gyógyításra, így intézményünknek szüksége van állandó és stabil vérellátásra. A kórház véradó állomásán heti rendszerességgel van véradás, de a környező településekre is rendszeresen kitelepülnek kollégáink. 2022-ben például 174 véradó eseményt szerveztek, ebből 97-et az intézetben – sorolta dr. Duray Gergő. 

A főigazgató után Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Jó szórakozást kívánt az egybegyűlteknek, valamint azt, hogy a bál elérhesse a kitűzött célt, akárcsak a korábbi összefogás.
– A feladat, amit önök végeznek az egyik legnehezebb, amiért hálával tartozunk, hiszen el sem tudjuk képzelni azt a nehézséget, amit nap, mint nap átélnek és megoldanak – tette hozzá a képviselő. 

Ezt követően Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán is köszönetet mondott mindenkinek azért, hogy az egészségvároson nyert pénzből vásárolt eszközök megérkezhettek, valamint mindazoknak, akik segítettek ennek megszervezésében.
– A cél adott, megint egy szép feladat előtt vagyunk, amit meg fogunk valósítani. Hiszen Orosháza szíve mindig nagyot dobban, ha a kórházról van szó – mondta. 

Végül dr. Méhes Mónika, a Transzfúziológiai Osztály osztályvezető főorvosa ismertette, hogy milyen eszközöket szeretne venni a kórház a bál bevételéből.
– Mi is készül a vérből? Vörösvérsejt, plazma és vérlemezke készítmények, melyeket ismert módon, transzfúzióval adunk a betegeknek. De ezen kívül is van számtalan olyan vérkészítmény, amelyet vérzékenységben, alvadási zavarokban, fehérjehiányban, immunhiány esetén vagy égési sérülteknél használunk. Épp ezért már a véradás folyamata is nagyon fontos előírások alapján szabályozható, hogy teljesíteni tudják a műszerek azt, amit a szabályok előírnak – sorolta. 

Az egyik megvásárolni kívánt eszköz egy rázómérleg, ami biztosítja, hogy a vér egyenletesen, folyamatosan mozgásban legyen a vétel során, nehogy bealvadjon. Amikor a vérvételi zsákról el kell távolítaniuk a vérvételi tűt, újabb eszközre van szükség, amit csőhegesztőnek hívnak. Ez nemcsak a veszélyes tűt távolítja el, használata során a benne lévő vér egy pillanatra sem érintkezhet a szabad levegővel. Ezeknek az eszközöknek a nagy részét az Országos Vérellátó Szolgálattól kapják kölcsön, ezért is tűzték ki a bál céljaként azt, hogy a bevételből meg tudják őket vásárolni.

A köszöntések és a tájékoztatás után a szórakozásé volt a főszerep. A közel 200 vendégnek a jó hangulatról és zenéről Gógán Norbi gondoskodott, fellépett a SwingGirls együttes, Ficsor Zoltán mestercukrász felszolgálta a Kórház Tortáját, de tombolasorsolás is színesítette a rendezvényt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.