- hirdetés -

A nagy hagyományokkal rendelkező Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny második, megyei fordulóját rendezték csütörtökön a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A helyszínt biztosító intézményt három 9. és két 10. osztályos tanulója képviselte.

Januárban írtunk arról, hogy a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói a már 55 éves múltra visszatekintő kémiaverseny idei első fordulóján vettek részt. A diákok közül öten értek el olyan eredményt, melynek köszönhetően a következő, megyei fordulóba kvalifikálták magukat. Ennek február 23-án az intézmény adott otthont, az orosháziak mellett a szarvasi gimnázium diákjai mérettették meg magukat.

– Most dől el, hogy kik lesznek azok, akik majd az országos döntőben képviselhetik majd Békés megyét. A Táncsics Mihály Gimnáziumot három kategóriában is képviselik diákjai, vannak tagozatos és nem tagozatos kategóriák is, utóbbiba azok a tanulók tartoznak, akik az általános tanterv szerinti normál óraszámban tanulják a tantárgyat – ismertette a részleteket Francziszti László, az iskola pedagógusa és kémiai felkészítő szakkörének vezetője.

A kilencedik osztályos tanulók közül Alzubi Alhasan, Misota Edit és Pintér Netta kvalifikált sikeresen a csütörtöki fordulóra, míg a tizedik osztályosok közül Csesznok Balázs és Viczián Márk mutathatta meg felkészültségét. Elsőként egy 150 perces feladatlapot oldottak meg a versenyzők, itt az elméleti tudásukat mutathatták meg, délben pedig egy gyakorlati forduló következett. Ismeretlen mennyiségű anyagot kaptak, ezt a mennyiséget pedig milligramm pontossággal kellett kiszámolniuk.

– Tekintettel a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Kaáli Természettudományos Műhely támogatására, olyan eszközökkel dolgozhattak a diákok, amivel tényleg minden lehetőségük megvan arra, hogy megoldják a feladatot – tette hozzá Francziszti László.

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny harmadik, egyben utolsó fordulóját Debrecenben rendezik majd, egy háromnapos verseny keretében.

Az orosházi tanulók részletes eredményei kategóriájukban:
Alzubi Alhasan 3. hely
Pintér Netta 2. hely
Misota Edit 1. hely
Viczián Márk 1. hely
Csesznok Balázs 1. hely

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.