- hirdetés -

Virányi Barbara pszichológus és gyermekjóga-oktató évek óta vezet nagy sikerű relaxációs és autogén tréningeket. A Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesületnek, valamint az Orosházi Diáktanyának köszönhetően idén az ő vezetése alatt lesz lehetősége a 6 és 18 év közötti gyerekeknek részt venni a helyi kurzusokon, ráadásul ingyen. A program a tervek szerint március 1-jén indul, helyszíne a Petőfi Művelődési Központ lesz.

Tíz-tíz alkalmas tréningen vehetnek részt a két csoport tagjai, a 6 és 12 év közöttieket Relaxációs tréningre, a 13 és 18 év közöttieket pedig Autogén tréningre várja Virányi Barbara iskolapszichológus. A tréningek visszajelzései eddig mindig pozitívak voltak. Aki elment az első alkalomra, az nem akart lemaradni a többiről sem. A fiatalok úgy érzik, szükségük van a segítségre.

– Nap mint nap rengeteg stressz éri a gyermekeket. Állandóan alkalmazkodniuk kell, feszes a napirendjük, kevés idő marad a felszabadult, örömteli játékra – fogalmaz Virányi Barbara. – Éppen ezért már gyermekkorban is nagyon fontos az önmegnyugtatás, az önkontroll, a szorongások kezelésének képessége, a feltöltődésre, kikapcsolódásra szánt idő. Ebben segíthetik őket a relaxációs gyakorlatok. Ha a gyermek már fiatalkorban elsajátítja és gyakorolja a relaxáció formáit, természetessé válik számára, és később is bármikor alkalmazhatja ezt stresszes élethelyzetekben.

Pillanatkép egy évekkel ezelőtti relaxációs óráról (Fotó: Magonyné Urbán Zsuzsanna)

A 6-12 évesek relaxációs tréningje mesei keretbe ágyazott, több benne a mozgásos elem és a fantáziajáték. A foglalkozások során a gyermekek megtanulják megnevezni és oldani az érzéseiket, szorongásoldó technikákat – például légzés kontroll, izom feszítés-lazítás – sajátítanak el. Emellett időt szánnak a pozitív, megnyugtató, önbizalom-erősítő képek, érzelmek elképzelésére, felidézésére és rögzítésére rajzzal vagy más kreatív feladatokkal.

A szakembertől megtudtuk, a nagyobbakra a tréning során olyan gyakorlatok várnak, amelyeket belső koncentrációval, önmagunkra irányuló passzív figyelemmel kell végrehajtanunk, hogy az ellazultság testi és lelki értelemben is létrejöjjön náluk. Az Autogén tréning könnyen és gyorsan megtanulható. Amikor a testünk áthangolódik nyugalmi állapotba, sokkal jobban tudunk koncentrálni, kreatívabbak vagyunk, többet meg tudunk mutatni a képességeinkből, és jobban tudunk kommunikálni, vizsgázni.

– Korábbi évek tapasztaltai alapján azt mondhatom, a gyermekek a tréning során egyre inkább képessé váltak arra, hogy az érzéseikről, a számunkra feszültséget keltő helyzetekről beszéljenek. Azzal, hogy egymást meghallgatták, empatikus készségük is sokat fejlődött. A foglalkozások során elsajátították a relaxációs gyakorlatokat, amiket aztán később is alkalmazhattak. Emellett számos pozitív hatásról beszélhetünk még, a találkozások ugyanis fejlesztik a testi tudatosságot, az önbizalmat és az önkontroll képességét, sőtm a képzelőerő aktív használatára ösztönöznek, és javítják a közérzetet is – emelte ki Virányi Barbara.

A foglalkozások időpontja: szerda 16.30 és 17.30 óra

A foglalkozásokra jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet: relaxációs tréning űrlapja, autogén tréning űrlapja

Bővebb információ: oroshazidiaktanya@gmail.com, 06/70 337 5034

Kiemelt kép: OrosCafé archívum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.