- hirdetés -

Felgyújtották Gézát, az elegáns szalmabábot a piactér közepén. „Feláldozásával” űzték el a telet, a sötétséget a Harangos Néptáncegyüttes tagjai, ami az egyik eleme volt az egész napos programhalmaznak. A magyar farsangi hagyományokat helyezték az előtérbe a szervezők.

A Petőfi Művelődési Központ, a Harangos Néptánc Egyesület közös szervezésében valósult meg a február 18-ai rendezvény ezzel is lehetőséget biztosítva a találkozásokra, közös örömök szerzésére, közös táncolásra. A rimóci továbbképzés programjai már délelőtt tíz órakor elkezdődtek és egészen estig tartottak.

– Rimóc egy palóc vidék – magyarázta Móricz Bence. – Szenteczki-Csipei Judit és Hankó Tamás tanították a táncokat. Elfáradtak, leizzadtak a résztvevő fiúk lányok. Archív filmeket néztek, dalokat tanultak egész nap velünk volt a Talléros Együttes. Később gyermektáncházzal folytattuk, ahol sok apró csemete volt. Egy olyan órát tartottam, amire a szülők is csatlakoztak hozzánk – sorolta a programokat a néptánctanár és a program szervezője.

Eközben már beesteledett hét órakor pedig dudaszó, csujjogatás kíséretében a művelődési központból átsétáltak a főtéri körtefához, ahol szintén énekeltek és táncoltak. Vitték magukkal az elegáns szalmabábút, amit végül a piactéren égettek el ezzel elűzve a telet és a hideget. Géza nehezen adta meg magát, de végül közös erővel sikerült meggyújtani.

– Ha valamihez kötődnünk kell, az legyen a kultúránk és a magyar nemzetiségünk. Fontos, hogy a külföldről, főként Amerikából érkező hagyományokat lelassítsuk. Úgy gondolom, hogy együtt, közösen megéljük ezeket a pillanatokat. Mi azon leszünk, hogy olyan programokat hozzunk el Orosházára, ami összehozza a nemzedékeket, és ahol közösen ápolhatjuk a magyar népi szokásokat – fogalmazta meg a rendezvény célját Móricz Bence.

A bábuégetés után a táncosokkal együtt folytatódott a mulatság a Petőfi Művelődési Központban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.