- hirdetés -

Ünnepi esemény helyszíne volt február 16-án a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. Ekkor adták át az intézmény új robotika termét. A tantárgyra évek óta kiemelt figyelmet fordítanak, a diákok versenyeken is rendre bizonyítják ügyességüket, most pedig bemutatóval várták a vendégeket.

Robotokat, drónokat, VR-szemüvegeket nézhettek meg február 16-án a Kossuth iskolába látogatók, ekkor rendezték ugyanis az intézmény robotika termének átadó ünnepségét. Elsőként az iskola igazgatója, Pörneki Attila köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte, hogy mennyire fontos állomás ez az intézmény történetében.

– A Gyulai Szakképzési Centrum és a Németh Imre Alapítvány közösen teremtette meg az anyagi feltételeket, a technikum dolgozói tették széppé az adott épületrészt, úgy gondolom, hogy semmi akadálya tehát annak, hogy a magas színvonalú oktatás folytatódjon. Külön öröm számunkra, hogy ez a folyamat nemcsak magától a teremtől függ, a diákok rendre kiváló versenyeredményekkel öregbítik az iskola hírnevét – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, hogy a pedagógusok a robotok programozását az elmúlt évek során a mindennapi oktatásba is beépítették, így amikor a diákok országos vagy nemzetközi versenyre készülnek, használhatják a 3D nyomtatót, VR-szemüvegeket és a drónt is megtanulják kezelni. Az utóbbi eszköz kezelési tanfolyamát nemrég kiterjesztették és a felnőttek számára is igyekeznek lehetőséget biztosítani a tanuláshoz.

Pörneki Attilától Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere vette át a szót.
– Fontos, hogy a fiatalok érdeklődjenek az informatika iránt. Ez a terem és az eszközök ehhez jó lehetőséget biztosítanak, a különböző cégeknél pedig nagy igény van az informatika területén tanuló képzett szakemberekre. Bízunk benne, hogy sok olyan fiatal kerülhet majd ki ennek az intézménynek a falai közül, aki az informatikában, robotikában tanultakat későbbi munkahelyén elhelyezkedve is tudja majd hasznosítani – mondta a polgármester.

Ezt követően Mészáros Melinda, a Kossuth iskola informatikatanára, egyben a Németh Imre Alapítvány elnöke mondott köszöntőt.

– Ez az esemény egyedül álló. Egy nagyszerű egykori tanár nevével fémjelzett alapítvány, a Gyulai Szakképzési Centrum és a Kossuth Lajos Technikum közös munkájának eredményeként jött létre. Informatikusként elmondhatom, hogy fejlődő IT világunkat mi sem jellemezheti jobban, mint az önök részére elküldött meghívó. Ezt ugyanis nem én írtam, hanem az Open AI Chat GPT, azaz egy mesterséges intelligencia 2 perc alatt magyar nyelven. Máig hálával tartozom annak a tanítványomnak, aki a programozás házi feladatát egy mesterséges intelligenciával szerette volna megíratni, így felhívva a figyelmemet ennek a technológiának a nem mindennapi használati lehetőségeire – mesélte.

Elmondta, ez a példa is jól mutatja, mennyire fontos együtt haladni a fejlődéssel és ha ez olyan emberek, szervezetek között jön létre, melyek hajlandóak is tenni érte, akkor akár egy robotika terem is felépíthető belőle. Boldogan emelte ki a terem adta lehetőségeket, a Lego robotokat, a VR szemüvegeket, a DJ-I drónokat és a 3D-s nyomtatókat, melyekkel a diákokat felkészíthetik a jövőre. Kiemelte, hogy az alapítvány egyik pályázati támogatásának és a GYSZC támogatásának köszönhetően egy 5 millió forint értékű, eszköztartalmú robotika termet sikerült berendezniük.

– Ez a terem átadó még csak az első rész rendezvénysorozatunkban, szeretnénk majd újra ide a Kossuthba invitálni önöket egy következő eseményre, ahol elmondanánk, hol és hogyan lehet ilyen pályázati forrásokhoz hozzájutni. Ezzel is segítve és gyorsítva a többi iskola fejlődését, ami összhangban van alapítványunk névadójával és az informatikus szakma etikájával – tette hozzá, majd az ünnepélyes pillanatokat, az átadást követően a vendégek a diákok által bemutatott eszközöket is kipróbálhatták az állófogadás során.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.