- hirdetés -

Február 14-e a szerelmesek ünnepe. Magyarországon csak a `90-es években vált szokássá, hogy Valentin (magyarul Bálint), azaz a szerelmesek védőszentjének napján apró figyelmességekkel, kedves gesztusokkal, esetleg kisebb ajándékokkal jelezzük a kedvesünknek, mennyire fontos nekünk. Megosztó ez az ünnep, valaki szerint szép hagyomány, mások szerint viszont felesleges hajcihő. Az utcán megszólítottak véleménye is igen vegyes volt, pedig több korosztályt is megkérdeztünk a témában.

– Úgy beszéltük meg a párommal, hogy idén nem tartjuk meg a Valentin-napot – kezdte Kerekesné Ozonó Szabina.

– A korábbi években még csak-csak megünnepeltek, de akkor is csak egy kis jelképes ajándékkal leptük meg a másikat. Anyagi okokból döntöttünk most úgy, hogy kihagyjuk, visszább vettünk a költekezésből. Így a február 14-e idén nálunk olyan lesz, mint az év többi napja. De mi egyébként az évfordulókat is csak nagyon szolidan ünnepeljük, már van két gyermekünk, így áttolódott rájuk a hangsúly. A legfontosabb ünnep a karácsony lett, akkor természetesen mindenki kap ajándékot – tette hozzá Kerekesné Ozonó Szabina.

– Nekem egyáltalán nem fontos ez az ünnep. Most egyedül vagyok, de mikor volt párom, akkor sem lihegtem túl a témát. Szerintem ez is egy olyan nap, mint akármelyik másik – kezdte Opauszki István.

– A Valentin-nap a pénzről szól, egy konkrét iparág épült erre, Amerikát majmoljuk. Nekem az a véleményem, hogy nem egyetlen napon kell szeretni a másikat. Ez inkább a nőknek fontos, nekik kell az, hogy a párjuk ilyen formában is kifejezze az érzéseit, hogy gondoljon rájuk, hogy megajándékozza őket. Én akkor már azt mondom, a nőnapnak több értelme van. Azért az kissé magyarosabb, és számomra az nem is annyira erőltetett – tette hozzá Opauszki István.

– Mi nem tartjuk a Valentin-napot. Akik már 32 éve együtt vannak, azoknak ez nem fontos. Minden év minden napján szeretjük egymást – mondta Pintér Ferencné.

– Az évfordulónkat megtartjuk, az egy fontos nap az életünkben, olyankor együtt vacsorázik a család. A gyerekeim viszont másképp tekintenek a Valentin-napra, a huszonéves lányaimnak fontos ez az ünnep, ők a párjukkal meg is ajándékozzák egymást. Az ő korosztályuknál ez most divat, de a mi generációnkat már különösebben nem érdekli – tette hozzá Pintér Ferencné.

– Az idősebb korosztály nem tolerálja a Valentin-napot, mert ugye egy Amerikából átvett szokásról van szó – fogalmazott Antaliné Elek Judit.

– A mai fiatalság viszont ebbe nőtt bele, ők szeretik, várják, sőt, szívesen meg is ajándékozzák egymást, és örömmel mutatják ki az egymás iránt érzett szerelmüket. Szerintem ez egy jó dolog, szép szokás, bár mi sem ünnepeljük a férjemmel. Mi mindennap szeretetben élünk, ha úgy vesszük, akkor nálunk mindennap Valentin-nap. A nagy fiaim sem tartják ezt a szokást, ők pedig azért nem, mert túl romantikusnak, túl csöpögősnek tartják – zárta Antaliné Elek Judit.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.