- hirdetés -

Jelzőlámpák jelenthetik a megoldást az Észak, Táncsics és Lehel utca találkozásánál tapasztalt problémákra. Az út kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a csomópont átalakításához szükséges engedélyezési terveket beszerezte.

Új körforgalmat alakítanak ki a Rákóczi út, a Deák Ferenc utca, valamint az Előd utca találkozásánál. A 455 millió forint értékű TOP-Plusz beruházás során 691 méter hosszan megújul az útburkolat a Táncsics utca és Tass utca között. Ezen túl felújítanak egy buszmegállót, hetven darab parkolót, továbbá 69 méter hosszú szakaszon kerékpárutat.

A nagyszabású közlekedésfejlesztési beruházás bejelentésekor merült fel a helyiekben az Észak, Táncsics és Lehel utcai csomópont kérdése is. Az említett helyszínen két főútvonal találkozik, illetve a kerékpáros forgalom is jelentős, valamint több gyalogátkelőhely is található. Az út kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Táncsics-Észak utcai kereszteződést jelzőlámpás csomóponttá alakítja át.

Ehhez az engedélyezési tervek elkészültek, a szükséges közútkezelői hozzájárulást kiadták. Továbbá az e-közmű egyeztetések jelenleg is zajlanak, a még szükséges tulajdonosi és kezelői hozzájárulások kiadása után, várhatóan márciusban indul el az engedélyezési eljárás. A kiviteli tervek véglegesítésére 2023 második felében kerülhet sor, miután az építési engedélyeket is sikerült beszerezni – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. az orosházi önkormányzatot.

A 474. számú főút Táncsics és Észak utcákat is érintő projekt tervezési feladatai az Interreg V-A Románia–Magyarország Együttműködési Program (ROHU 444) keretében készülnek el. Erre vonatkozóan a Magyar Közút és a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány konzorciumi megállapodást kötött.

Megtudtuk, hogy a kezelő azért döntött a jelzőlámpás megoldás mellett, mert az a körforgalommal szemben kisebb helyigényű, kevesebb beavatkozás szükséges hozzá, illetve – figyelembe véve a gyalogos és kerékpáros közlekedést – sokkal gördülékenyebbé teszi a haladást. Emellett jelentősen olcsóbb is a jelzőlámpás kereszteződés kialakítása, hiszen ennek becsült költsége nagyságrendileg 50 millió forint, míg a körforgalom esetében bruttó 500 millió forintba is lehet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg a megvalósításhoz szükséges forrással nem rendelkezik, de tájékoztatójából kiderül, hogy keresik a lehetőségeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.