- hirdetés -

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – amellett, hogy törvényi kötelezettsége az e-közigazgatás kiépítése – egyre szélesebb körben kívánja alkalmazni az elektronikus ügyintézést. Ezzel ugyanis további agrártámogatások lehívásában tud majd segíteni a gazdálkodóknak, egyúttal hozzájárulva azok gyorsabb kifizetéséhez. Másrészt rugalmasabbá válhat a kapcsolattartás is a mintegy 400 ezres tagsággal.

Minden évben a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a NAK falugazdászai nyújtják be Magyarországon. Tavaly megközelítőleg 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ebből 108 ezret a falugazdászok közreműködésével. A falugazdászok a gazdálkodók által adott meghatalmazás útján nyújtják be az egységes kérelmeket. Az idei évben a jogszabályi változások és az említett elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt szükséges ezen meghatalmazások megújítása – olvasható a NAK sajtóközleményében.

A változás természetesen az orosházi gazdákat is érinti. Mint Boér Zsolt körzetvezető falugazdásztól megtudtuk, mintegy hétszáz orosházi és környékbeli gazdának segítenek az egységes kérelmek pontos és időre történő benyújtásában, amelynek elengedhetetlen része a kamarai meghatalmazás megújítása.

Az orosházi falugazdász iroda mintegy hétszáz gazdának segít az ügyintézésben (Fotó: Horváth Bence)

– Az egységes kérelmek nagyrészt a gazdák terület alapú támogatásáról szólnak, de ebben találhatók a termeléshez kötött támogatások, az állattartók részére kiírt támogatások és az agrár környezet gazdálkodási (AKG) támogatási kérelmet is ezzel együtt nyújtjuk be. A gazdálkodók számára – és számunkra is – rendkívül fontos, hogy az egységes kérelmeket hibátlanul és időben beadjuk, így a támogatások megérkezhessenek. Azokat a gazdákat, akik eddig is a mi segítségünket vették igénybe a kérelmek beadásakor, kollégáim felhívják telefonon és időpontot egyeztetnek a meghatalmazás megújításához. Arra kérjük a gazdákat, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében ők is keressék a falugazdászokat, különösen akkor, ha telefonos elérhetőségük megváltozott, vagy azt nem adták meg korábban. Természetesen azok is feltétlenül keressenek minket a falugazdász irodában, akik esetleg ebben az évben kezdik gazdálkodási tevékenységüket – teszi hozzá Boér Zsolt.

„Kollégáim keresni fogják ügyfeleinket” (Fotó: Horváth Bence)

A NAK a jövőben is biztosítani kívánja az egységes kérelmek kamarai segítséggel történő ingyenes benyújtását. Annak érdekében, hogy az új meghatalmazások rendelkezésre álljanak a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra, a falugazdászok már most megkezdik az új szabályoknak megfelelő kamarai meghatalmazások nyilvántartásba vételét.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.