- hirdetés -

A 38 éves sportember profi játékvezetőként tevékenykedik, mellette focizik, edzősködik a családi feladatok mellett.

Mit kell tudni Önről?

– 1984. szeptember 7-én születtem Szentesen. Huszonhét éves koromig Csongrádon éltem, 11 éve költöztem Orosházára. Nős, két kislány boldog édesapja vagyok. Mint minden fiatal srác, imádtam a focit. Tíz éves koromban igazolt le a Csongrád, az NB I/B ifi B csapatban játszottam. Tehetségem a területi válogatottságig predesztinált. Huszonhárom évesen az NB III-as csongrádi csapatban játszottam, amikor egy sérülés vetett véget labdarúgó pályafutásomnak.

 Hogyan lett játékvezető?

– Nagyon érdekelt a játékvezetés. A sérülésem meggyorsította a váltást. 2007. március 30-án sikeres vizsgát tettem. Gyors léptekkel haladtam a ranglétrán és 2010 nyarán már az országos NB II-es keret tagja lettem. A statisztikák szerint 2013-ban a legtöbb másodosztályú mérkőzést én vezettem.

Meddig tervezi a bíráskodást?

– Ezt nem lehet előre megmondani, jelenleg nincs korlátja. A lényeg, hogy mentálisan és fizikálisan is rendben legyen az ember. Szeretném 45 éves koromig az NB II-ben fújni a sípot, de ez sok mindentől függ. Igyekszem eleget tenni a feltételeknek.

Egy Ferencváros-Újpest találkozón alapvonali játékvezetőként ténykedett (fotó: Lovas László gyűjteménye)

Melyik meccs volt a pályafutása csúcsa?

– Jelenleg azt lehet mondani, hogy egy Ferencváros-Újpest NB I-es mérkőzésen alapvonali játékvezetőként számítottak rám. Hatalmas élmény volt a ferencvárosi B-közép előtt ténykedni. Játékvezetőként a Vasas-Mezőkövesd NB II-es mérkőzést vezethettem, amikor az utolsó fordulóban a Vasas hazai pályán ünnepelte a feljutást mintegy 12 000 néző előtt a „régi” Fáy utcai stadionban.

Pedagógusként hétközben gyerekeket oktat.

– Közel hat éve dolgozom Békéscsabán a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, mint testnevelőtanár. A 2022-es évet jól sikerült zárni, mivel a 4. korcsoportos fiú csapattal megnyertük a diákolimpia futsal megyei döntőjét. Januárban Hajdúböszörményben az országos elődöntőben egy győzelemmel és két döntetlennel továbbjutottunk az országos döntőbe, ami február 18-19-én lesz Zalaegerszegen, ahol az ország legjobb 12 csapata méri össze tudását.

Az országos döntőbe jutott csapat (fotó: Lovas László gyűjteménye)

Néha újra stoplis cipőt húz a lábára.

– Kicsit pontosítanék, mivel teremtornákon szerepelek elvétve, amihez egy jó edzőcipő dukál. Örömmel mondhatom, hogy január 7-8-án a Békés vármegye játékvezetői válogatottjával részt vettem Szegeden az Országos Sípmester Fesztiválon. A Pick Arénában izgalmas, hektikus mérkőzéseket játszottunk és a kétnapos küzdelemsorozat végén 11 év után mi lettünk a győztesek.

A Békés vármegyei játékvezetői válogatott tagjaként (fotó: Lovas László gyűjteménye)

Családjáról tudhatunk valamit?

– Feleségem Lovas-Rácz Ivett, nagy szeretetben neveljük két lányunkat, a 7 éves Lilit és az 5 esztendős Sárát. A család nagyon szeret kirándulni, de sajnos nagyon nehéz összeegyeztetni az időpontokat, mivel igen sűrű a program a játékvezetés miatt. A lányok is szeretik a sportot, Lili hip-hoppot táncol, Sára pedig balettozik.

Úgy tűnik, most minden kerek az életében.

– Igen, én is így gondolom. A játékvezetés és a tanítás tölti ki az életem nagy részét. Nagyon koncentrálok mindkettőre, szabadidőmben képezem magam, hogy megfeleljek az újabb kihívásoknak. Emellett szeretnék minél több időt tölteni a családommal. A kislányok rengeteg energiát adnak és vesznek el egyaránt. Itt szeretném megköszönni a feleségemnek azt a támogatást, ami nélkül a sikerek nem jöttek volna!

A családdal (fotó: Lovas László gyűjteménye)

kiemelt fotó forrása: START SE kupa FB

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.