- hirdetés -

A Covid alatt a sötét és gonosz karakterek jelmezeit keresték leginkább a gyerekek, mára már azonban (hála Istennek) rendeződött a helyzet. Visszatérnek a mulatságokba a dinoszauruszok és a rendőrök, újra szárnyat öltenek a pillangók és az angyalkák. Kajári Zoltánné jelmezkölcsönző-tulajdonostól azt az érdekes tényt is megtudtuk, hogy idén a megszokottnál jóval több felnőtt dönt úgy, egy kicsit újra gyermek lesz, és néhány órára belebújik valaki más bőrébe.

– A farsangi időszakban, a tél végén a léleknek szüksége van a megújulásra – kezdi Kajári Zoltánné. – A gyerekek és a felnőttek egyaránt vágynak a vidámságra. Nem csak a trend a fontos, a hozzánk érkezők nem feltétlenül a Walt Disney vagy épp a ma népszerű filmek karaktereit keresik. A divat helyett lényegesebb az, mi zajlik az adott személy lelkületében, hogyan szeretne megnyilvánulni önmaga és mások számára. A Covid alatt ezt kifejezetten láttuk, nagy százalékban azzal az elhatározással léptek be az ajtón a gyerekek, hogy ők most ördögök, vagy valamilyen negatív karakterek lesznek. Nincs jó rossz nélkül, a léleknek megtapasztalásra van szüksége, és a farsangi időszak erre is alkalmas. Azért nagy örömömre sikerült jó néhányukat leterelni erről az útról. De azt is láttuk a járványhelyzet idején, hogy a korábbinál jóval kevesebb gyermek szeretett volna jelmezt ölteni. Mára már szerencsére sokkal felszabadultabbak és vidámabbak az ovisok, a kisiskolások, és nemcsak ők, hanem a felsős diákok és a felnőttek is.

Kajári Zoltánné sem hagyja ki a farsangi jelmezöltést

Az idei évben meglepő újdonság, hogy egy egész felső tagozatos osztály beöltözik farsang idején. A lelkes kis csapat minden tagja a Star Wars szereplőinek bőrébe bújik majd.

– A jelmezt magukra öltve felcsillan a szemük, ragyog az arcuk, érezni lehet, amikor megtalálják a tökéletest – folytatja Kajári Zoltánné, aki küldetésként éli meg a jelmezkölcsönzést.

– Akkorákat nevettük a kedves kis tinicsapattal, hogy szinte folyt a könnyünk, és én is újra gyermeknek éreztem magam. Lélek szintjén élem meg a segítségnyújtást, számomra fontos, hogy mindenki boldog és elégedett legyen. Ehhez oda kell figyelni az újításokra is. A közösségi oldalakon már farsang előtt feltérképezem az igényeket, így került idén a vállfára több Joker és Nagy pénzrablás jelmez is.

A szakember elmondta, nagyon széles a gyerekek kívánságpalettája. Két pillangó sem lehet egyforma, hisz előfordul ugyan, hogy a ruha azonos, de ha már más a szárny, a csáp, más lesz az összhatás is. De olyan is van, aki öt éve minden egyes alkalommal Pókemberjelmezt választ. Ez a ritkábbik eset, hisz általában a kicsik minden évben más karaktert szeretnének magukra ölteni.

– Általában konkrét elképzeléssel jönnek hozzánk a gyerekek, aztán gyakran előfordul, hogy felkelti valami teljesen más az érdeklődésüket, és megváltoztatják az elhatározásukat – folytatta. – Ez így van jól, hisz meg kell lennie a jelmez és viselője közt az összhangnak. Anélkül nem fogja jól érezni magát a kicsi és a felnőtt sem. Ha felpróbálta az indián vagy az apáca öltözetet, és a tükörbe nézve felcsillant a szeme, akkor az az ő jelmeze. Boldogsággal tölt el, hogy egyre több család szervez szűk körű otthoni farsangot. A gyerekek mellett beöltöznek az apukák, az anyukák, és együtt ünnepelnek. A felnőttek sokat nyíltak, ez tény.

– Az idei évben már két szórakozóhely is hirdetett beöltözős bulit, a dolgozók és a vendégek egyaránt izgatottan készülnek a nagy alkalomra, de egyre gyakoribb a baráti körök ilyen jellegű összefogása is.

Kajári Zoltánné úgy véli, pozitív ez a változás, hisz a farsang mint közösségi élmény nemcsak az óvodásokat és iskolásokat illeti meg. A felnőttek is szeretnék megélni a vidámságot, ami jár is nekik. A jelmezbe bújás felszabadító a lélek számára, erőt generál, és egy ilyen mulatság hosszú időre feltölti azokat, akik a részesei lehettek.

Fotók: Kajári Zoltánné gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.