- hirdetés -

Egy zenés irodalmi est várt január 24-én az orosháziakra a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Petőfi Művelődési Központban. A Minden titok című előadással Hrutka Róbert és a Jászai Mari-díjas színésznő, Für Anikó szórakoztatta a közönséget.

Hrutka Róberttel az előadást megelőzően beszélgettünk. A zeneszerző (filmes munkái között megtaláljuk többek között a Magyar Vándort, Valami Amerika-részeket vagy a Kincsemet) elmondta, hogy a versekkel a gimnáziumban töltött első éve során került szorosabb kapcsolatba, irodalomtanárnőjének köszönhetően. Ő határozta el annak idején, hogy megszeretteti tanítványaival Pilinszky költészetét.

– Így olyan társakkal ismerkedtem meg, akik állandóan verseket olvastak, lényegében Juhász Gyula köteteivel a hónunk alatt szaladtunk sokszor a játszótéren. Ez pedig később is fontos szerepet töltött be az életemben, hiszen lettek költő barátaim, hamarosan pedig jöttek az előadások is. Az első ilyen kapcsolat éppen kedd esti fellépőtársamnak, Für Anikónak köszönhetően Bereményi Géza volt, velük innentől több munkán is dolgoztam közösen. De sok-sok másik kortárs íróval összehozott a sors és a klasszikusok közül is rengeteget feldolgoztunk – mesélte.

Für Anikó és Hrutka Róbert lépett fel a művelődési központ színpadán (Fotó: Horváth Bence)

Hrutka Róbert többek között Grecsó Krisztiánnal is rendszeresen fellép, vele korábban Orosházán is jártak már. Épp ezért, amikor korábbi látogatásairól kérdeztük, nosztalgikus hangulatban idézte fel az utazásokat, valamint azokat a beszélgetéseket, költeményeket, melyek itt is elhangzottak.
– Krisztián ugye a környék vonzásából került fel a fővárosba, így vele rengeteget beszélgettünk már erről, főleg amikor éppen ide, Orosházára tartottunk. Én Budapesten születtem, de megismertem a környéken nagyon kedves embereket. Ők teremtik meg számomra azt, hogy nekem milyen jót jelent itt fellépni – árulta el.

Ezúttal a Jászai Mari-díjas színművésznővel, Für Anikóval állt közösen színpadra. A Minden titok című előadás során rengeteg klasszikus és kortárs mű is elhangzott, a közönség nagy örömére. A fellépők elmondták, hogy rengeteg szívükhöz közel álló költeménnyel készültek, a Bereményi-szövegek mellett például Róbert egyik gyerekkori kedvencével, Pilinszkyvel és Nagy László műveivel. Mint kiderült, az előadóművész még a saját versei közül is elhozott néhányat.

Hrutka Róbert már a gimnázium első évében közelebbi kapcsolatba került a versekkel (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, hogy egy rendkívül mozgalmas 2023-as év elé tekinthet.
– Előadások terén, remélem minél több lehetőségem lesz. Folytatom emellett a Győri Balettel közös munkánkat vagy azokat, amit Grecsó Krisztiánnal közösen írtunk. Ezek nagyon hálás feladatok, de szeretnék még saját szólóalbumokat is és természetesen remélem, hogy filmek terén is minél több megkeresésnek tehetek majd eleget – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.