- hirdetés -

Továbbra is népszerű az olvasás, ezt bizonyítja a Justh Zsigmond Városi Könyvtár kölcsönzési listája is. Megnéztük, milyen könyveket vettek szívesen a kezükbe tavaly az orosháziak. A fiatalok körében nem igazán történt változás, a felnőttek pedig főként olyan olvasmányt kerestek, amivel kiszakadhatnak a mindennapokból.

A gyerekek körében leginkább sorozatok és a több részes könyvek a népszerűek. Hagymásiné Lazanyecz Anikó a gyermekkönyvtár munkatársa elmondta, a fiatal korosztály az olyan könyveket kedveli leginkább, amelyek vagy a mindennapi életről szólnak, vagy egy teljesen más fantázia birodalomba kalauzolja őket.

– Összességében elmondhatjuk, hogy már szinte évtizedek óta a Harry Potter és a bölcsek köve vezeti a listát. Ha nem is az első helyen, de a dobogón mindig szerepel J.K. Rowling alkotása. Ez leginkább a tinédzserek körében elterjedt, hiszen hosszú, és sokszor csak az rugaszkodik neki, aki már több éve olvas – mondta Hagymásiné Lazanyecz Anikó – Ebben a korosztályban a lányok által kedvelt könyvek között szerepelnek Leiner Laura alkotásai is, tavaly például a Bexi-sorozatot olvasták legtöbben – tette hozzá.

A legkisebbeknél továbbra is Bartos Erika művei hódítanak, mint az Anna, Peti és Gergő, valamint a Bogyó és Babóca. A könyvtár munkatársa elmondta, évek óta népszerűek, és hiába megviseltek már a sok olvasástól, még mindig szívesen viszik. Az 5-8 éves korosztály számára ilyen Berg Judit: Lengemesék című kötete, amelyben a szépirodalom és az ismeretterjesztés keveredik, de sokan olvasták még az Egy ropi naplóját, valamint a külsőre hasonló Szimat naplóját is.

Hagymásiné Anikó kiemelte, a gyerekek sokszor ajánlják is egymásnak ezeket a könyveket. Észrevették, sokan jönnek érdeklődni miután egy osztálytársuk olvasott egy regényt, hogy van-e még belőle a könyvtárban. A szépirodalom mellett természetesen a kötelező olvasmányok is helyet kaptak a listán, mint a Szent Péter esernyője, a Vuk, a Pál utcai fiúk vagy a Légy jó mindhalálig. Kiemelt helyen szerepelnek a képregények és a mangák is, a Pókemberről szóló történeteket például szintén sokan keresték.

A felnőtteknél már egyértelműen olyan könyvek szerepeltek listán, amelyek könnyedebbek, és ki tudják szakítani az embert egy pillanatra a mókuskerékből. Rengeteg romantikus regény és krimi volt a legkölcsönzöttebb könyvek között.

– A legolvasottabb könyv kétségkívül Delia Owens: Ahol folyami rákok énekelnek című műve volt. A siker egyik oka valószínűleg az, hogy megfilmesítették a történetet, és emiatt rengeteg érdeklődtek a könyv iránt – mondta Vidáné Fazekas Ágnes – Ebből összesen két könyvet szereztünk be, de mondhatni folyamatosan kint volt és az előjegyzések is sorban érkeztek rá, akkora volt az érdeklődés – tette hozzá.

A listán több olyan könyv is szerepelt, amely ugyanattól a szerzőtől származik, ezek nagy része magyar származású. Szívesen olvasták például Bauer Barbara, Náray Tamás, Fábián Janka és Karády Anna könyveit. Legutóbbi hölgy egy sorozat, A füredi lány szerzője, melynek minden kötete szerepelt a listán.

– Nagyon sokan érdeklődtek Bauer Barbara: A leggazdagabb árva című könyve után is. Mivel most újították fel a szabadkígyósi kastélyt, a könyv pedig Wenckheim Krisztina életéről szól, így ez az érdeklődés összefüggésben lehet. A történet hasonló Jókai Mór: Egy magyar nábobjára, azonban más formában, más szemszögből közelíti meg a szerző – mesélte Vidáné Ágnes.

Szakkönyvek közül csak egy szerepelt az olvasottak között, Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című könyve, amely pszichés, megélt traumákról és ezek elengedéséről szól. Sok olvasó érdeklődik az ilyen, és hasonló egészségügyi könyvek után is, azonban összességében a szépirodalom van jelen 2022 legolvasottabb listáján.

Fontos kiemelni, 2022 volt az az év, amikor a könyvtárnak sikerült elérni azt a kölcsönzési szintet, amelyet csak a koronavírus előtt, 2019-ben tudtak. A gyerekek és a felnőttek ismét kihasználták a lehetőséget, hogy személyesen tudtak kölcsönözni és válogatni a könyvek között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.