- hirdetés -

A női kézilabdázók is támogatják a Mályvavirág Alapítványt, azon belül is az Orosházi Mályvavirág Pont munkáját a jövőben, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenet.

A méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb daganatos betegség. Magyarországon a statisztikák szerint évente 1500 új beteget diagnosztizálnak. A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013 májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik. Városunkban Farkas Attiláné Edit alapította 2020-ban az alapítvány berkein belül az Orosházi Mályvavirág Pontot.

– Még 2018-ban diagnosztizálták nálam méhnyakrákot, ekkor találtam rá az alapítványra. Segítséget kértem tőlük és kaptam, még a kezelések alatt is. Ekkor fogadtam meg, hogy Orosházán is létrehozok egy ilyen pontot. Kevesen merik felvállalni a betegséget, pedig erről beszélni kell. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrésekre és a HPV elleni védőoltás fontosságára – hangsúlyozta az orosházi pont vezetője.

Fotó: Horváth Bence

Az alapítvány célja, hogy kapocsként az állami intézmények, szakmai szervezetek, az érintettek és a lakosság között, összehangolt munkával elérjék, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt Magyarországon. Farkas Attiláné is azon dolgozik, hogy az egészséges nők tudatosan tegyenek a méhnyakrák megelőzéséért, járjanak évente szűrővizsgálatra és fontolják meg a HPV elleni védőoltást. Pedagógusként a fiatalok körében is folyamatosan ismeretterjesztő előadásokat tart.

Ebben a törekvésében kért támogatást az orosházi női kézilabdázóktól, a mályva pont vezetője január 13-án az esti edzés előtt ellátogatott az Eötvös-csarnokba is, ahol a felnőtt csapat tagjainak rövid ismertetőt adott a betegségről, annak megelőzéséről is.

– Megtiszteltetés, hogy mi is nagykövetei lehetünk a szervezetnek. Örömmel veszünk minden olyan megkeresést, amivel az orosházi közösség javát szolgálhatjuk. A Mályvavirág Alapítvány egy olyan célt tűzött ki maga elé, amit magunk is készek vagyunk felvállalni és széleskörű ismertségünkkel támogatni. Bízunk benne, hogy a jövőben sok közös projektet tudunk megvalósítani közösen – hangsúlyozta Szabó Viktor klubmenedzser.

Fotó: Horváth Bence

Az Orosházi Mályvavirág Pont ott lesz többek között az egyesület január 22-ei sport- és egészségnapján is, ahol különböző szűrésekkel, sportvetélkedőkkel, családi programmal készülnek.

Jön az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Minden évben január harmadik hetében rendezik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelyhez a Mályvavirág Alapítvány is rendszeresen csatlakozik. Magyarországon kb. kétszáz település csatlakozik a kampányhoz. Az országban létrejött Mályvavirág pontok, köztük az Orosházi Mályvavirág Pont is rendezvényeket szervez, kampányol, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenet.

Orosházán január 27-én a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban várják az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.