- hirdetés -

Az infláció, és az emelkedő benzinárak az autósiskolákra is hatással voltak, így akár 25 százalékkal kell többet fizetnie annak, aki 2023-ban szeretné megszerezni a jogosítványt. Orosházán is megkérdeztünk néhány autósiskolát, illetve diákot, ők hogyan kezelik a kialakult helyzetet.

Az infláció és a benzinárak mellett a KATA eltörlése okozta a legnagyobb problémát az oktatók számára, így Orosházán is megnövekedett a jogosítvány ára. Tóth Árpád, az Astra Autósiskola vezetője elmondta, az elmúlt két évben már lassú visszaesés volt tapasztalható a beiratkozók számában, a megemelkedett árak pedig tovább csökkentik majd a létszámot.

– Az autósiskolákat is sújtja a működésükhöz szükséges energiaárak emelkedése, irodák fűtése és világítása, a járművek megemelkedett biztosításai, és természetesen az üzemanyagárak változása. Ezen felül figyelembe kell még venni, hogy az autósiskoláknál dolgozó embereknek az otthoni életében is nagymértékben megnőttek a kiadásaik, ezért sajnos ebben a szakmában is 5-10 százalék áremelkedésre kell számítani – mondta Tóth Árpád.

Duna András, autósiskola vezető és szakoktató is hasonló észrevételekről számolt be, az ő költségeik is jelentősen megnövekedtek.

– Az oktatók kiestek a KATA-ból, ezért át kellett térni az átalányadózásra. Az ebből következő teher a háromszorosára nőtt. Az üzemanyag által okozott plusz költségeket a tanulókat terhelik, így 10-15 százalékkal emelkedtek az áraink. Az adóterhet már próbáljuk a haszonból finanszírozni, mert mindent nem szeretnénk a diákokra hárítani – mondta Duna András.

A szakoktató hozzátette, észrevehető egy bizonyos létszámcsökkenés is, de télen ez mindig előfordul, így inkább tavasszal látják majd, mennyivel csökken az érdeklődés. Véleménye szerint a jogosítványszerzés egy olyan irányba fog fordulni, hogy több lesz a fiatal, akiknek az életkezdéshez szükséges az autóvezetői vizsga, míg az idősebb korosztály inkább lemond majd róla.

Bódai Réka novemberben iratkozott be egy orosházi autós iskolába. Neki szülei nyújtanak segítséget az anyagiakban. Elmondása szerint tudja, nem a legolcsóbb, de már régóta szeretne jogosítványt, és mindent meg tesz azért, hogy sikerüljön.

– Ha a szüleim nem segítenének, akkor is megpróbálnám valahogy megkeresni a pénzt. Az mondjuk biztos, hogy egy nyári állás nem elég a teljes jogosítvány kifizetéséhez. Több osztálytársam például inkább bele sem kezdett, vagy félbehagyta, mert nyári zsebpénze a végéhez ért – mesélte Réka – Én azért szeretném legfőképp megcsinálni, hogy ne függjek annyira a szüleimtől, és könnyebben találkozhassak a barátaimmal is – tette hozzá.

Horváth Bence elmondta, neki a munkájához van szüksége a jogosítványra, ezért hiába drágább, ki kell fizetni. Hozzátette, nem örül neki, és szomorú, hogy az évekkel ezelőtti árhoz képest már ennyibe kerül egy jogosítvány.

– Nem lehet lealkudni nyilván a jogosítvány árát, és megértem, hiszen elég drága lett a benzin is. Nekem úgymond kötelező, nincs olyan opcióm, hogy később megcsinálom, vagy keresek más alternatívát. Úgy gondolom, hogy nem kellett volna ennyit várnom, hamarabb is megcsinálhattam volna a vizsgát – mondta Bence.

Az anyagiakkal kapcsolatban olyan megállapodást kötött szüleivel, hogy kifizetik neki a jogosítvány alapköltségét, azonban ha elrontja a vizsgát, vagy plusz órát kell vennie, akkor azt már neki kell állnia. Duna András szakoktató ehhez kapcsolódóan elmondta, most már nem elég a harminc óra a diákoknak, a legtöbbjüknek szükséges a 40-45 óra, hogy magabiztosan tudjon vezetni az utakon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.