- hirdetés -

Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű „morgató” próbájára kerül sor. Ez Orosházán 14 végpontot érint.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében, alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert telepített. A Monitoring és Lakossági Riasztó rövidítése a MoLaRi – olvasható a katasztrófavédelem oldalán.

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás/baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren, azaz a riasztó végpontokon keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

Hangkeltő egység (Kép forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

A MoLaRi-rendszer megvalósulásával a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet. A külső védelmi tervekben, illetve a települési veszélyelhárítási tervekben a súlyos ipari balesetekkel kapcsolatos lakosságvédelmi döntések, intézkedések a rendszer működése esetén lényegesen rövidebb idő alatt hozhatók meg, ezáltal az emberi életben és egészségben okozott károk kockázata csökken. A rendszer előnye még, hogy elősegíti a veszélyhelyzet kezelésében résztvevő hivatásos szervek megalapozott döntéshozatalát.

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. Ilyen csökkentett üzemű morgató próba lesz ma is 11 órakor. A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon.

A csökkentett üzemű próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le: „Figyelem, ez próba, Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!” A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés, végük szöveges résszel zárják a tesztelést, mikor is „A próbának vége! A próbának vége!” mondat hangzik el. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés – írja a katasztrófavédelem.

A 2023-as szirénapróbák időpontjait itt találja.

Kiemelt kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.