- hirdetés -

Január 11-én veszi kezdetét a férfi kézilabda világbajnokság, ahol a magyar válogatott a D-csoportban, Izland, Portugália és Dél-Korea társaságában kezdi meg szereplését. Két orosházi születésű, korábban a válogatottban is megforduló kézilabdázót, Balogh Zsoltot és Varsandán Milánt kérdeztük meg arról, hogyan látják az esélyeket. A két játékos korábbi, válogatottbeli élményeket is megosztott velünk.

Balogh Zsolt korábban számos alkalommal segítette góljaival világ- és Európa-bajnokságokon a magyar válogatottat. A jelenleg a Ferencváros csapatában kézilabdázó jobbátlövő szerint az elmúlt évek legnehezebb világversenyének ígérkezik az idei világverseny. Már a csoportból való továbbjutás is nehéz lesz, hiszen a lehető legerősebb négyesbe kerültek a magyar játékosok.

– Izlandot én minimum a legjobb négybe várom a mostani keretükkel, de Portugália is erősödött a tavalyi csapatához képest. Nálunk a kapusposzt lesz kulcskérdés és az, hogy meghatározó embereink milyen formát fognak mutatni. Ha el akarjuk érni céljainkat, az első 8. helyezés egyikét akkor maximális pontszámmal kellene továbbjutni a csoportból, ami borzasztó nehéz lesz, de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy a jobbik arcát mutatja majd a csapat, mert akkor bárki ellen lesz esélye – nyilatkozta Zsolt.

Balogh Zsolt számára nagyon emlékezetes volt a 2019-es vb (Fotó: Pick Handball)

Mint mondta, egy ilyen világversenynek mindig speciális légköre van, hiszen mindenki szeme előtt az olimpiai szereplés lebeg. Ez plusz motiváció lehet, ugyanakkor görcsösebbé is teheti a csapatokat. Számára a legérdekesebb világbajnokságnak mindenképpen a 4 évvel ezelőtti volt, amikor 1 hét alatt 3-szor repült Koppenhága és Budapest között.

– Először sérülés, majd a kislányom születése miatt. Volt, hogy a meccs napján délután szállt le a gépem és este meccs volt, majd indulás vissza. Gyakorlatilag csak meccsre jártam ki, nem is edzettem. Szóval az egy maradandó világverseny volt nekem, bár inkább negatív szempontból, hiszen végül csak a 10. helyen végeztünk és a lányom is hazavárta apát a születéssel, ezért mondhatni feleslegesen utazgattam annyit – idézte fel.

A jelenleg Gyöngyösön kézilabdázó, balszélső poszton játszó Varsandán Milán úgy fogalmazott, hogy a következő világverseny mindig egy számadás a válogatott pillanatnyi erősségéről.
– Kíváncsian várom, hogy milyen változások történnek a hazai rendezésű Eb után. Szurkolok a csapatnak, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el – mondta.

Varsandán Milán Mocsai Lajos kapitánykodása alatt mutatkozott be a válogatottban (Fotó: Magyari Máté)

Zsolt és Milán annak idején együtt kezdtek el kézilabdázni Orosházán és volt olyan időszak is, amikor egyszerre szerepeltek a válogatottban. Hozzátette, ezért Árpási Csabának és Bajúsz Józsefnek is sokat köszönhettek, bízik benne, hogy ők is büszkék voltak rájuk.

– Ez így utólag nagyon kivételesnek és ritkának mondható. Én először Mocsai Lajos szövetségi kapitány kezei alatt húzhattam magamra a címeres mezt. Egy hosszabb időszak után nagy korosztályváltás történt, nem volt folytonosság, a kapitányok sorra cserélődtek a válogatottnál, ami nekem nem volt a legszerencsésebb. De örülök neki, hiszen nagyon sokat tapasztalhattam ebből az időszakból és ezeket a tapasztalatokat jelenleg is kamatoztathatom – árulta el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.