- hirdetés -

Zsiga Ágnes már majdnem 19 éve él Kanadában, így hozzászokott az ottani télhez. Míg itt január elsején is 13 fokot mutattak a hőmérők, náluk a fehér karácsony nem csak vágyálom, minden évben hóval tarkított táj adja az ünnepi hangulatot.

Karácsony előtt, december 23-án érkezett egy kisebb hóvihar Montreálba, ahol Zsiga Ágnes és családja él. Ott csak 15-20 centiméter hó esett, néhány kilométerrel arrébb, ahol testvére él azonban már 50-60 cm hóról számoltak be. Ott az iskolákat is bezárták elővigyázatosságból, ugyanis a hó után jégeső volt várható.

– Amerikában rosszabb volt a helyzet, mert ott nincsenek hozzászokva ehhez az időjáráshoz. Nekünk ez a normális. Kicsit több baleset van, mert mindenki úgy vezet, mint a hóesés előtt. Igaz, még csak december van, de őszintén, nekünk már elegünk van a hóból – mondta Ágnes – Szépnek szép, főleg karácsonykor van hangulata, de utána már csak a folyamatos hólapátolás megy. Pedig még áprilisig rengeteg havat mondanak – tette hozzá.

A család nem sokat jár el otthonról, Ágnes például onnan végzi munkáját is. Amikor kimennek, jobban odafigyelnek a közlekedésre. Gyalog nem igazán szoktak elindulni a távolságok miatt, valamint sokszor a járdák is jegesek, a hőmérséklet változó, decemberben még nincsenek olyan hidegek. Az év végén például 2 fok volt, azelőtt viszont -9 celsiust is mértek. A következő pár napban is hasonló lesz az időjárás náluk. Ágnes szerint a legrosszabb időszak a január és a február, olyankor esik a legtöbb hó, valamint -20 és -30 fok is előfordul. Vasárnap például már -18 fokot jósolnak Montréalba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.