- hirdetés -

A tavalyi évben nehéz körülmények között is szépen szerepelt az Orosházi Spartacus Birkózó Klub. A százhúsz bejegyzett egyesület közül a kilencedik helyet vívta ki a magyarországi rangsorban. Az idei évről, a tervekről kérdeztük Szél Attila klubelnököt.

– Büszke vagyok a klub tavalyi eredményére. Azt hiszem, a top tízes helyezés körülbelül a teteje a teljesítő képességünknek, bár ha azt nézzük, még ennél is lehetett volna jobb. Minden korosztályban tudtunk a válogatottakba versenyzőt delegálni és ez egy kis egyesülettől nagy szó — sorolja a klubelnök, hozzátéve, különösen úgy, hogy a Mátrai-stadion épületének emeletén – november közepe óta fűtetlen és kis helyen edz a csapat.

Egy nemzetközi érmet, egy Európa-bajnoki bronzot szereztek tavaly, Macsári Krisztina révén. Magyar bajnokságokon, diákolimpiákon jól szerepeltek . Felnőtt versenyzőinknek – Szél Annának és Jochim Márknak nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerették volna.

– Anna azért így is szerzett egy U23-as világbajnoki 4. helyet és a felnőtt világbajnokságon, debütálása alkalmával, a nyolcadik helyen zárt — fogalmazott Szél Attila.

Arról is beszélt a klubvezető, hohy a Mátrai-stadion nagyon kiesik, a szülőknek sok esetben nehézséget okozott a gyerekeket edzésre hozni, illetve a gyerekeknek eljutni oda, emiatt és még előtte a koronavírus-járvány miatt volt egy jelentős lemorzsolódás is.

Szél Anna (zöldben) számára nem úgy sikerültek a nagy versenyek, mint várta (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

Ősszel sok versenyen vettek részt, közben egyik szemük mindig az épülő, új birkózócsarnokon volt, mikor vehetik már birtokba. Ez még nem történt meg, bár az épület elkészült, a használatba vételi engedélyt is megkapták rá az illetékes hatóságtól. Az energiát szolgáltató napelemeket ebben a hónapban felszerelik és kezdődhet a beköltözés, amit nagyon várnak már a versenyzők és az edzők is, mert hideg teremben edzeni nem tréfa dolog.

– November vége óta folyik az alapozás. Szerencsére a sportág sajátosságából adódóan sok edzést lehet a szabadban is tartani és az Eötvös iskolától is kaptunk segítséget, melyet ezúton is nagyon köszönünk. A kötélmászást, lépcsőzést, társas erősítést itt tudtuk megoldani a csarnokban. Kell is hogy mielőbb beköltözhessünk az új csarnokba, hisz január végén már felnőtt válogató versenyek kezdődnek. Beléptünk az olimpiai kvalifikáció évébe, szeptemberben már Kvalifikációs Világbajnokság lesz. Nagyon remélem, hogy mind Jochim Márk, mind Szél Anna ott lesz. A teremmel kapcsolatban más várakozásaink is vannak. A XXI. századi körülmények mellett az új csarnok bármelyik iskolához közel van, könnyen megoldható az odajutás. Nagyon remélem, hogy a létszámunk újra eléri a járvány előtti időszak szintjét. Ebben segítségünkre lesz az Eötvösben induló sportosztály is. Minden korosztályban megrendezik idén is a világversenyeket és nagyon bízom benne, hogy idén sem marad egy válogatott sem orosházi versenyző nélkül – folytatja Szél Attila.

A cél az idei top tízes helyezés megőrzése (Fotó: OSBK)

Mint megtudtuk, az idei kilencedik hely kiemelkedő eredmény a klub számára. Nagy, patinás egyesületeket megelőzve sikerült ezt elérni és nem tudhatjuk, hogy más egyesületeket mennyire vetett vissza a járvány két éve. Szél Attila szerint, ha az első tizenötben van a klub, akkor jól dolgoztak. Rákérdeztünk az anyagiakra is.

– Az elmúlt időszak minket is megviselt, csökkent a támogatásunk az önkormányzat részéről, amely önmaga is nehéz helyzetben van, a klub anyagi alapja azonban – ha nem is egyszerű ezt megoldani – hellyel-közzel rendben van. A jó eredményeknek köszönhetően a szövetségtől is érkezik támogatás, ha nem is „úri módon”, de idén is megleszünk. A legfontosabb feladatunknak a gyerekek képzése mellett azt tartjuk, hogy minél több versenyzőnket juttassuk a válogatottakba, nemzetközi edzőtáborokba, ahol az itthonitól eltérően szép számmal vannak megfelelő tudású edzőpartnerek és sokkal többet fejlődhetnek, mint adott esetben itthon – teszi hozzá az elnök.

Természetesen feltettük az ilyenkor szokásos kérdést, hogy milyen eredményekkel lenne elégedett egy év múlva.

– Ha a létszámunkat sikerülne a covid előtti szintre visszafejleszteni. Ha az Orosházán, idén, általunk rendezendő egy területi és két országos verseny jól sikerülne. Ha a top tízes helyünket sikerülne megtartani, ha idén is minden korosztályban – serdülőtől veteránig – tudnánk válogatott versenyzőt indítani és azok pontszerző helyen végeznének és ha világversenyekről érkezne legalább két érem. Van néhány versenyzőnk, akik képesek erre. Hogy kik hozzák közülük ezeket az érmeket, azt lehetetlen megjósolni, de tulajdonképpen mindegy is – zárja a beszélgetést Szél Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.