- hirdetés -

A karácsonyi szünet után, hamarosan ismét munkába állnak a női kézilabdázók. Január végén újra bajnokit játszik az ONKC, amely jelenleg a hetedik helyről várja a folytatást. Morva Zoltán edző értékelte az eddigieket.

Hat győzelem, három döntetlen és öt vereség – ezzel a mérleggel zártuk az őszi félévet a bajnokságban. A megszerzett 15 pont a hetedik helyet jelenti az NB I/B-ben. Mennyire elégedett?

Maximalista emberként szeretném mindig a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Ez a hetedik hely mondjuk úgy, elfogadható eredmény számomra. A megszerzett 15 ponttal elégedett vagyok, a mutatott játékkal már kevésbé.

Maradt hiányérzet?

A Tempo elleni mérkőzést nagyon sajnálom. Nem játszottunk jól, de a végére egy magabiztos előnyt alakítottunk ki, amit a saját butaságunk, felelőtlenségünk miatt nem tudtunk megnyerni. Ugyanez igaz a Kozármisleny elleni hazai meccsre is. Nagyon jól felkészültünk az ellenfélből, de a végére fejben ismét elfáradtunk, jöttek a buta hibák és az előnyünk pillanatok alatt eltűnt. Az utolsó fordulóban elszenvedett vereség pedig mondhatnám sokkolt, a második félidőre teljesen szétestünk. Ismerve az előzményeket, milyen csapatokat vertünk meg, úgy éreztem, hogy magabiztosan, önbizalomtól duzzadva lépnek pályára a lányok, és ha idegenben nem is egyszerű nyerni, de győzelemmel szerettük volna zárni az évet.

Nem túlzó az a kijelentés, a mezőny egyik legkiszámíthatatlanabb csapata az Orosháza. Rögtön vereség az újoncoktól, majd magabiztosan győzelem a Fradi ellen, illetve jött a Vasas elleni döntetlen. Később fájó hazai vereség a SZISE ellen, amit a novemberi menetelés követett. Legyőzték az Egert és a szombathelyieket is. Megfejtette már, hogy mitől ilyen kétarcú a csapat?

Úgy hiszem, hogy meg. A Pénzügyőr-találkozó után leültem a lányokkal beszélni, mi lehet a probléma. Hamar világossá vált, hogy egyszerűen elizgulják azokat a meccseket, ahol mi számítunk esélyesnek. Amikor előzetesen nem nekünk áll a zászló, de szeretnénk megmutatni, hogy jó csapat vagyunk, akkor felszabadultan kézilabdázunk. Ilyenkor akár a listavezető Eger ellen is képesek vagyunk magabiztosan nyerni. Sajnos hiányzik a pályáról egy igazi vezér, aki a nehéz pillanatokban átlendítené a csapatot a holtponton.

Fotó: Horváth Bence

Az őszi szezonból melyik meccsre/meccsekre emlékszik vissza a legszívesebben?

Az összes mérkőzés, ahol győztesen hagytuk el a pályát, egy örök élmény marad, de ha egyet ki kellene emelnem az az Eger elleni hazai derbi. Nagyon jól sikerült a felkészülés, Bálint Anna extra teljesítményt nyújtott, de a többiek is betartották azokat az utasításokat, amiket megbeszéltünk.

A szezon előtt azt mondta, hogy egy masszív, jól védekező csapatot szeretne látni. A statisztika szerint ezt sikerült elérni, hiszen átlagban kevesebb gólt csak a Kozármisleny kapott. Ez a mutató megfelel az elvárásoknak?

Elégedett vagyok, de azt nem mondanám, hogy ne tudnánk még ennél jobban teljesíteni ezen a téren is. A védekezést mindig könnyebb összerakni, mint a támadást és ha tavasszal a hibákat ki tudjuk javítani még jobbak lehetünk. Azt se szabad elfelejteni, hogy egy-két mérkőzést leszámítva stabil kapusteljesítményünk van, amire megint csak építhetünk. Ezzel a védekezéssel vagyunk képesek egyelőre kompenzálni a támadójátékunk hiányosságait.

Szóval főként az ellenfél kapuja előtt kell fejlődni?

Minden téren a cél a fejlődés, de a támadójátékunkkal valamit kezdeni kell, mert ez így nem mehet tovább. Rengeteg ziccert hagyunk ki, volt három olyan mérkőzés egymás után, ahol összesen 34-et. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. Sorolhatnám tovább, hogy szélről eredményesebb befejezést várok, illetve nagyon kevés a lerohanás góljaink száma. Természetesen nekem is fejlődni kell és javulni, egy-egy vereség után kritikusan értékelni a saját munkámat, és ha valami nem úgy működik, ahogy elterveztem, akkor azon javítani kell.

Hogy alakul a felkészülés a tavaszi szezonra?

A menetrendet úgy alakítottuk ki, hogy két ünnep között a lányoknak legyen egy kis pihenője. Január 3-án délelőtt találkozunk először, ahol lesz egy felmérés, majd délután már előkerül a kézilabda is. Itt lesz pár napunk, hogy egy mini alapozást tartsunk, napi két edzésünk lesz. Ezt követően visszaállunk a jól megszokott menetrendünkhöz. Január 21-én folytatjuk a bajnokságot, a Gárdony csapatához látogatunk. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden szurkolónknak, szponzorunknak eredményekben gazdag sikeres új évet kívánjak. Várjuk őket tavasszal is a hazai mérkőzéseinkre.

Fotók: Horváth Bence/OrosCafé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.