- hirdetés -

Házibulikon a jó falatok és a kellemes beszélgetések mellé jól jöhet néhány játékötlet, amelyek feldobják a hangulatot. Néhány olyat válogattunk most össze, amelyekhez szinte még kellék sem kell, vagy ha mégis, akkor olyan, ami minden háztartásban megtalálható.

Activity másképp

A játékvezető írja fel papírcetlikre 10-15 ismert személy nevét! Lehet híres ember, lehet film- vagy könyvszereplő vagy akár olyan személy is, akit a játékosok a való életből ismernek. Dobja egy tábla az összeset! A többiek alkossanak 2-3 fős csapatokat, majd az első csapat egyik tagja húzzon a tálból egy nevet! Egy perc alatt próbálja meg elmutogatni a csapattársainak, kit húzott, ha ennyi idő alatt nem sikerül, szabad a rablás, és bárki megmondhatja a megfejtést. Minden helyes válasz egy pontot ér. A csapatok egymás után haladnak, minden körben más csapat más játékosa húz. Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot szerzi.

Öltöztető

Alkossunk csapatokat, létszámtól függően 2-4 fősöket! Minden csapat válasszon ki egy tagot, aki majd az öltöztetőbábú lesz. A házigazda borítson egy rakat ruhát a szoba közepére (zokni, nadrág, sapka, minden legyen benne)! A játék lényege, hogy minél több ruhadarabot húzzanak fel a csapatok a kiválasztott csapattársukra. A játék addig tart, amíg az összes ruhadarab el nem fogy. Ezután jön a számolás, a ruhadarabok levételekor a csapatok számolják meg, kire hány darab került! A gyorsaság mellett az is döntő, ki mennyire látja át a halmot, és mennyire tudja gyorsan kiválogatni a kisebb-nagyobb darabokat a kupacból.

Az én bubukám

Két játékos vonuljon el a társaságtól, és keressenek egy olyan szót, ami hasonló alakú, azaz ugyanannak a szónak két jelentése is van (pl.: zebra). Beszéljék meg, ki melyiket fogja körülírni a többieknek. Menjenek vissza a társaság tagjai közé, és felváltva mondjanak egy-egy jellemző mondatot a választott kifejezésről! (Pl.: Az én bubukámon át szoktak gyalogolni az emberek.) A játék addig tart, míg valaki ki nem mondja a megfejtést. Akinek ez sikerült, választ maga mellé egy társat, akivel négyszemközt megbeszélik az újabb feladványt.

Duma megállás nélkül

A játékvezető írjon kis papírcetlikre különböző témaköröket (pl.: villámhárítás, Jézus születése, belsőépítészet, hobbitfalva, amerikai foci)! A játékosok üljenek körbe, majd az első jelentkező húzzon egyet a cetlik közül! Néhány másodperc felkészülés után indul a stopper! A feladat lányege, hogy a jelentkező a kihúzott témáról megállás nélkül három percen át beszéljen. A cél, hogy a mondatok értelmesek legyenek és kapcsolódjanak a valósághoz, persze egy kis mellébeszélés még belefér. Az idő letelte után jöhet a következő jelentkező.

Rajz bekötött szemmel

Az egyik játékos kitalál egy szót, lehet az tárgyat, állatot, embert jelölő is. Megsúgja a mellette lévőnek, akinek aztán úgy kell azt lerajzolnia, hogy közben be van kötve a szeme. Aki először rájön, mit ábrázol a rajz, az lesz a következő feladvány kitalálója.

Skatulyatánc

Fogjunk egy kanalat, és kössük azt egy hosszú kötél/fonal végére! A kötél másik végét rögzítsük az egyik játékos derekához! Jelöljük ki a pálya rajt- és a célvonalát, és helyezzünk a rajthoz egy gyufásdobozt! A cél az, hogy a játékos minél rövidebb idő alatt eljuttassa a derekán lógó kanál segítségével a skatulyát a célvonalhoz. Az nyer, aki a leggyorsabban megoldja a feladatot.

Össznépi portré

A játékosok üljenek körbe! Az első fogjon egy lapot és egy ceruzát, majd rajzoljon a lap tetejére egy fejet! Hajtsa be a lapot úgy, hogy csak épp egy pici látszódjon a rajzból, és adja tovább a mellette lévőnek! Ő rajzolja meg a nyakat, majd hajtsa be a lapot, és adja tovább a következő játékosnak, akié a felsőtest lesz. Így jutnak el majd a lábszárak után a lábujjakig! Figyelem! Nemcsak emberi alak rajzolható, hanem akár állat is! Így keletkezik a emberfejű lótestű kacsa.

Fotó: illusztráció (Forrás: pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.