- hirdetés -

Szenteste után egy héttel már a szilvesztert ünnepeljük, az újévre ilyenkor egy pohár pezsgővel szoktunk koccintani. A hagyomány szerint ez ugyanis gazdagságot és bőséget hozhat az esztendőben.

Magyarországon hagyományosan sörrel, borral vagy pálinkával szoktak koccintani az emberek egy jeles alkalom megünneplésekor, szilveszterkor azonban a pezsgő van a középpontban, melynek története egészen az 1800-as évekig vezethető vissza. Akkoriban az elithez tartozó csoportok kiváltsága volt. Egy üvegnyi pezsgő elkészítése korábban 2-3 évig is eltartott. Nagyipari gyártása az 1850-es években indult meg igazán, akkor az ára is valamelyest lecsökkent, ennek ellenére hajlamosak vagyunk a mai napig luxusitalként számon tartani.

A szilveszter éjféli pezsgőzés még szintén az 1800-as években terjedt el, a század végére egy New Yorkban található étteremnek, a Cafe Martinnak köszönhetően vált az újév elengedhetetlen kellékévé, ahol a francia tulajdonos testvérpár 69 különböző pezsgőt sorakoztatott fel a kínálatában. Azóta pedig világszinten elterjedt hagyománnyá nőtt ki magát, ami a szilveszteri babonák kialakulására is nagy hatással volt.

A hiedelem szerint, ha nem szeretnénk a véletlenre bízni az újévre vonatkozó szerencsénket, érdemes már néhány üveggel szilveszter előtt beszerezni és koccintani, mielőtt éjfélt üt az óra. Ha ugyanis fényűző italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság és bőség vár ránk. Maga a pezsgő, mint szó egyébként a Legnagyobb Magyarként is emlegetett gróf Széchenyi Istvánhoz kapcsolódott, aki a franciák champagne-ját nevezte elsőként pezsgőnek Hitel című munkájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.