- hirdetés -

Örömteli érzés az adventi időszakban bepillantani egy óvoda életébe. Az ünnepi dekorációk, a szép ruhába öltöztetett gyerekek, a finom illatok megmelengetik az ember szívét. Ezt tapasztaltuk meg december 9-én is a Lehel utcai önkormányzati óvodában a gyertyagyújtás ünnepén.

Itt is, mint a legtöbb helyi óvodában minden péntek az adventi gyertya lángralobbantásáról szól. Az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvoda Lehel utcai Székhely Óvodában négy csoport működik, így mind a négy lángot más-más kis közösség keltheti életre.

– Ebben a négy hétben, a várakozás időszakában mindig történik valami érdekes, valami, ami a gyermekek számára vonzó – kezdte Horváth Lajosné telephelyvezető. – A közös beszélgetések, ráhangoló tevékenységek felkészíti őket a szeretet ünnepére. Együtt, közösen feldíszítjük, szép ruhába öltöztetjük az óvodánkat, majd a népszokásokat, néphagyományokat felelevenítve készülődünk a szeretet ünnepére. A szülői közösséget is bevonjuk, nyílt nap keretében közös dísz- és ajándékkészítés, valamint mézeskalácssütés zajlik nálunk. Ilyenkor a finom illat bejárja az összes csoportszobánkat.

A telephelyvezető kiemelte, az óvodában a szeretet ünnepeként gondolnak a karácsonyra. Jézus születésével is megismertetik ugyan a gyerekeket, de ebben az időszakban az intézményben a karácsonyhoz kapcsolódó népszokások dominálnak a leginkább. Ilyenek az Erzsébet és Katalin napi hagyományok, illetve a Lucázás és a Borbála-ág állítás.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.