- hirdetés -

Pintér József a Veszprémi Baleset-megelőzési Bizottság titkára hosszú ideig baleseti helyszínelőként dolgozott. A munkája során szerzett tapasztalatokról tartott előadást december 8-án a Petőfi Művelődési Központban.

Az eseményen először Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetvédelmi előadója konferálta fel az előadót. Pintér József rendőr főtörzszászlós Veszprémből érkezett december 8-án Orosházára. 18 évig baleseti helyszínelőként szembesült a közlekedés során elkövetett szabálysértések, figyelmetlen vezetés miatt bekövetkezett balesetekkel, ahol rengeteg tragédiát látott. 8 évvel ezelőtt, 2014-ben döntött úgy, hogy a közlekedési balesetek megelőzését szeretné szorgalmazni. Előadásain országszerte több ezren hallgatták tapasztalatait, tanácsait, ahol a kockázatokra hívja fel a figyelmet a közlekedési morál javítása érdekében.

– Annak idején a rendőriskola után motoros rendőrként kezdtem Budapesten, majd amikor megszületett az első gyermekünk, visszaköltöztem vidékre. Veszprémben nőttem fel, oda jártam középiskolába vagy csináltam meg a második szakmámat. Itt történt az, hogy a baleseti helyszínelők között megüresedett egy hely és egy kedves barátom – aki most az osztályvezetőm – szólt, hogy lenne egy ilyen lehetőség számomra. Ez 2001-ben volt, azóta ott vagyok, így lettem baleseti helyszínelő – mesélte.

2014-ben volt az első előadása, ekkor kérdezte meg, hogy mi lenne, ha abból a sok rosszból, ami éri őket az utakon, csinálnának valami olyat, ami jobbá tehetné a világot, megmutatva az embereknek a közlekedési balesetek médiahíreken túli világát. Azóta már a 700-ik ilyen témájú előadásán is túl van, bár kezdetben még a helyszínelések mellett csinálta és 4 évvel később kapta meg a Baleset-megelőzési Bizottság munkáját.

Biztonsági öv, alkohol, linkség, előzés, sebesség, elalvás, telefon – Pintér József előadása hasznos információkkal szolgált a megelőzés érdekében (Fotó: Horváth Bence)

– Azóta nem vagyok az utcán, az előadások jelentik a fő profilt, de például csak szeptemberben volt ezek közül 27. 90 perc, melynek a végén van egy kisfilm, ami 95 halálos balesetről tartalmaz fényképeket és videókat. Sokféle előadási anyag van különböző korosztályoknak, más mondjuk a 9-10. vagy a 11-12. osztályosok számára. Sokan keménynek tartják az itt látottakat és hallottakat, de semmi olyan nincs benne, amit nem a veszprémi helyszínelők vagy a veszprémi tér- és menetfigyelő kamerák rögzítettek volna. Az előadással, csakhogy a keménységét érzékeltessem, így is csak a baleset felszínét kapargatjuk – ismertette a részleteket.

Az előadás a BALESET címet kapta, mely azonban ezúttal egy rövidítést jelent és az évek során a védjegye lett a sorozatnak. Mint mondta, ez a rövidítés egy helyszínelés után visszatérve jutott eszébe és a következő szavakat tartalmazza: Biztonsági öv, alkohol, linkség, előzés, sebesség, elalvás, telefon. Azok a dolgok, melyekből a balesetek származnak.

– Nem azért járom az országot a bemutatóval, hogy megmondjam a tutit, viszont úgy tartom, ha már egy ember megmenekül ennek hatására, akkor megérte. Hiszen könnyen lehet, hogy éppen itt fog ülni az az egy fiú vagy lány, aki miatt nekem most el kellett jönnöm ide és ha úgy adódik, ki fog szállni a megfelelő autóból vagy egyáltalán nem is ül bele. Ezt sosem tudhatjuk előre – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.