- hirdetés -

Mindig is érdekelte és szerette a növénynemesítést Rajki Antal, aki évtizedeken keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig foglalkozott különböző növényfajtákkal.

Rajki Antal 1940. szeptember 8-án született egy kertész család gyermekeként. A kecskeméti Kertészeti Technikum elvégzése után ágazatvezető lett a Hajdúnánási Termelőszövetkezetben, majd egy évvel később Orosházára hívták főkertésznek a „Szabadság” téeszbe. Mindeközben a Kertészeti Egyetem levelező tagozatára is beiratkozott, ahol 1972-ben kertészmérnöki oklevelet kapott, 1981-ben pedig a műszaki fejlesztési szakmérnöki diplomát is megszerezte.

Négy évvel később, 1985-ben kereste meg őt a Royal Sluis Magrovet holland-magyar vegyesvállalat, így Békés és Csongrád megye vetőmag termeltetési területi képviselője lett. Az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet javaslatára az általa 1996-tól 2005-ig nemesített görögdinnyefajták (Dávid, Panni, Saci, Vénusz) államilag elismert fajták lettek. Később, a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézettel együttműködve további dinnyefajtákat (Lonci, Zengő, Szultán) nemesített. Munkáját 80 éves korában fejezte be, ötven évnyi szakmai munkájáért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem aranyoklevélben részesítette.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.