- hirdetés -

Élete első felnőtt világbajnokságán vett részt Abu-Dhabiban november 11-én Kovács Péter. A fiatal orosházi versenyző remek élményekkel gazdagodott az Emírségekben és egy rendkívül sikeres 2022-es szezont zárhatott le.

A világbajnokság a triál sportág legmagasabb szintű versenye és egyben legnehezebb kategóriája, melyet idén Abu-Dhabiban rendeztek meg. Kovács Péter korábban még nem vett részt ilyen nagy kaliberű rendezvényen a felnőtt korosztályban, de a 2022-es eredményei alapján abszolút megérdemelten utazhatott az Egyesült Arab Emírségek fővárosába. Mint mondta, számos országban megfordult már sportágának köszönhetően, a mostani helyszín viszont így is kiemelkedő volt.

– Ez volt az év záró eseménye, én pedig boldogan zárhattam a szezont. Igaz magára a világbajnokságra a tanulmányaim elsőbbsége és a járat késése miatt csak a verseny napján, hajnalban tudtam megérkezni. Csupán pár óra alvás után délelőtt már a pályákat vizsgáltam kísérőmmel, Hegedűs Lászlóval. Hamar realizáltam, hogy a rendkívüli meleg, az 5-ből 3 homokos talajú, nagy ugrásokat általánosságban nem, rendkívüli precíziót viszont annál inkább igénylő pályák összegzik a legfőbb gyengeségeim a sportban, így különösen helyt kell állnom. A küzdelem most 10-20-30 pontokért fog menni – idézte fel Péter.

Az első kör rendkívül rosszul kezdődött számára. Az előző kategóriák versenyzői, illetve a vetélytársak is az 5-ös szekció mesterséges tavacskájából a homokba visszatérve nagy mennyiségű sarat és homokot hordtak fel a rönkös, sziklás akadályelemekre, melyen egyébként sem érezte magát magabiztosan, így ebben a körben 10-20 pontokat szerzett. A második forduló azonban már sokkal jobban sikerült, a versenyen kifejezetten jónak számító 30-40 pontot is tudott szerezni. Egy szerencsésebbnek mondható esésből viszont defektet kapott, de ezt gyorsan javította, az ezt követő szekción viszont egy sokak szerint hibás bírói ítélet miatt 0 ponttal kellett lejönnie.

– Mivel előbbi kialakulását teljesen, utóbbit pedig csak részben én idéztem elő, az önbizalmam némi csorbát szenvedett, amikre az ilyen pályákon nagy szükség lett volna, így még az elsőnél is rosszabb kört produkáltam. A második körben több pontot szereztem, mint az elsőben és a harmadikban összesen. Ennek ellenére egy pillanatra sem adtam fel, mindennek nekiugrottam, még ha nem is sikerült. Összegezve: számomra kifejezetten nehéz pályákon, rendkívül szerencsétlen körülmények mellett, nem is kifejezetten jó, inkább hullámzó teljesítménnyel, de boldogan zártam a versenyt – számolt be élményeiről.

Az összpontszám alapján végül a 24. helyen zárt. Elmondása szerint sok lett volna még benne, de elégedett lehet, hogy élete első felnőtt vb-jén, életében másodszor sikerült a legjobb 25 közé jutnia. A magyar triál sportág történetében ezt eddig nem sokan érték még el. Az akadályok teljesítése után eredménytől függetlenül mosolyogva jött le, az eredményeken sem szorongott, felszabadultan versenyezhetett. Összefoglalóját ennek megfelelően a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jelmondatával zárta: Bringázz és mosolyogj!

A 2022-es év emellett is emlékezetes marad számára, hiszen az eddigi legjobb felnőtt szezonját zárta. Az idei év során megnyerte az összes magyar versenyt, a magyar bajnokságot, a környező országok erőpróbáin (Szlovákiában, Ausztriában) is sikerült győzelmeket, dobogós helyeket szereznie. A mostani világbajnokságon kívül a Világkupára is szívesen gondol vissza, Koppenhágában a 16. helyet szerezte meg, ami az országban az elmúlt fél évtized legjobb felnőtt eredményének számított.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.